Osmaniye'de Jandarmadan Tarihi Eser Operasyonu, 89 Sikke Ele Geçirildi Osmaniye'de Jandarmadan Tarihi Eser Operasyonu, 89 Sikke Ele Geçirildi

Özvar, "Teknolojik altyapıların daha fazla kullanılacağı ve yaygınlaşacağı kesin. Ancak dijital eğitimin hızla yaygınlaşması, yüksek kalite standartlarını koruma açısından zorluklar yaratmaktadır" dedi.

Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası Yeni Senato Salonu'nda düzenlenen '2030'a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı'nda konuşan Özvar, yükseköğretimin 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren kitleselleştiğini ve küreselleşme sürecinde önemli bir rol oynadığını ifade etti. Özvar, dünya genelinde yükseköğrenim gören öğrenci sayısının 2024 yılında 380 milyona, 2040'ta ise 600 milyona ulaşmasının beklendiğini belirtti. Ayrıca, 1975 yılında yurt dışında eğitim gören öğrenci sayısının 800 civarında olduğunu, bu sayının 2022'de 6,5 milyona çıktığını ve 2025'te 8 milyona ulaşmasının öngörüldüğünü vurguladı. Türkiye'de son 20 yılda yükseköğretime yapılan yatırımların, üniversiteye girişleri kolaylaştırarak nitelikli insan yetiştirilmesine büyük katkı sağladığını söyledi.

Covid-19 salgını ile eğitim teknolojilerinin öneminin arttığını belirten Özvar, dijital öğrenmenin mahiyetinin değiştiğini, çevrim içi eğitim platformlarının ve yapay zeka destekli kişiselleştirilmiş öğrenmenin ön plana çıktığını söyledi. Ancak, internet altyapısının genişlemesiyle birlikte dijital öğrenme araçlarına erişimdeki eşitsizliklerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Özvar, dijital eğitimin kalite standartlarını korumanın zorlaştığını ve bu sürecin yeniden planlanması gerektiğini vurguladı.

Özvar, Türkiye'nin yaşlanan bir ülke haline geldiğini ve genç nüfustaki azalmayla birlikte üniversite kayıtlarında düşüş yaşanabileceğini belirtti. Genç nüfustaki bu daralmanın, üniversiteler için sürdürülebilirlik sorunları yaratabileceğini ve uluslararası öğrenci hareketliliğinden daha fazla pay almak gerektiğini söyledi. Ayrıca, üniversitelerin ve devlet birimlerinin uluslararası öğrenci hareketliliğini etkileyen konularda önlemler geliştirmesi gerektiğini ekledi.

YÖK Başkanı, stratejik hedeflerin başarılı bir şekilde uygulanması için üniversite rektörleriyle 5 ayrı bölgesel toplantı düzenleme kararı aldıklarını belirtti. Bu toplantıların, Yükseköğretim Kurulu'nun hedeflerini üniversitelerle paylaşması ve üniversitelerin görüşlerini ifade etmeleri için önemli bir platform olacağını söyledi. Özvar, bu toplantıların Türk yükseköğretiminin hedeflerine ulaşması için ortak akıl ve yeni bakış açıları sağlayacağını ifade etti.

Toplantının ardından basına kapalı olarak devam eden oturumda, üniversitelerin 2030 vizyonuna ilişkin sunumlar gerçekleştirildi.

Kaynak: DHA