Aydın şu ifadelere yer verdi;''

Hem Emniyet Müdürü Hem Sanatçı; Erbaalılarla Buluştu Hem Emniyet Müdürü Hem Sanatçı; Erbaalılarla Buluştu

18 Kasım akşamı İlimizin Reşadiye, Niksar ve Erbaa İlçeleri ile aynı havza (Kelkit Havzası) üzerinde bulunan Giresun İli Şebinkarahisar İlçesi’nde faaliyet gösteren “Kurşun, Çinko, Bakır Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi” atıklarının biriktirildiği maden atık barajı yıkıldı. Bu yıkılma ile pek çok zararlı kimyasal bileşen ve metalleri taşıyan maden suları önce yakındaki Yedikardeş Köyü deresine oradan da Kelkit Çayı üzerindeki Kılıçkaya Barajına ulaştı. Niksar ve Erbaa ovalarındaki tarım arazilerin sulanmasında ana kaynak olan Kelkit Çayının bu maden kazası ile kirlenmesi; başta yöre insanının yaşamı olmak üzere Kelkit çayında var olan tüm fauna ve floranın, bu çay ile sulanan tarım topraklarının ve gıda güvenliğinin de yaşamsal bir tehdit altına girmesine neden oldu.

TEMA Vakfı Tokat İl Temsilciliği olarak başta Erbaa İlçemiz olmak üzere, Niksar ve Reşadiye İlçemizde planlanan Altın Madeni Projelerine karşı dururken savunduğumuz dayanaklardan bir tanesi de “Siyanür Yüklü Altın Madeni Atık Havuzlarının” bu yöremiz için oluşturacağı yaşamsal risklerdi. Çünkü biliyoruz ki; BM Çevre Programı (UNEP)’e göre deprem, yoğun yağış, toprak kayması, işletme hatası gibi nedenlerle son 30 yılda dünyada en az 70 ciddi atık maden barajı kazası yaşandı. Türkiye’de ise sadece son 2 yılda yani 2019 yılından bugüne kamuoyuna yansıyan 5 ciddi maden atık barajı kazası gerçekleşti (Balıkesir, Gümüşhane, Niğde, Giresun, Artvin Murgul’da).

 Üç aktif fay hattı (Kuzey Anadolu, Ezine Pazarı ve Esençay Fay Hatları) üzerinde yer alan bu 3 ilçemizde olası bir maden atık barajı inşası jeolojik yapı nedeniyle büyük riskler taşımaktadır. Ayrıca maden sahası olarak belirlenen alanların iklimsel olarak yağış potansiyelinin fazlalığı, maden atık barajlarının çökme, yıkılma riskini daha da artıracaktır.

Çevresel riskleri ortadan kaldırmak veya en aza indirmek için planlanan ÇED Raporu ve ÇED süreçlerinin ne kadar eksik, yetersiz ve bütüncüllükten yoksun olduğu, ÇED süreçlerinin denetimden ne kadar uzak olduğu bu kaza yani Giresun İli Şebinkarahisar İlçesi atık maden barajı çökmesi ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. 18 Kasım akşamı Şebinkarahisar ‘da meydana gelen bu kaza bütün bir alt Kelkit havzasını tehdit etmektedir. Bu tehdidin olası etkileri ve nasıl bertaraf edileceği ÇED raporlarında yer almamaktadır. Çünkü ÇED yalnızca o yöredeki (maden sahası) çevresel zararı en aza indirmek ve/veya gidermek için hazırlanmıştır.

TEMA Vakfı Tokat İl Temsilciliği olarak tehlikenin farkındayız ve bir kez daha uyarıyoruz; Erbaa’nın, Niksar’ın, Reşadiye’nin; canlı yaşamını, bereketli tarım topraklarını, meralarını ve ormanlarını geri getirilemeyecek, feda edecek ve yaşamsal riskler barındıracak “Siyanür Liçi İle Altın Madeni Projelerinden” bir an önce vazgeçilmelidir. Bu yörelerin bereketli toprakları ve üzerindeki insan yaşamı ZENGİNLİĞİN TA KENDİSİDİR'' dedi.

Editör: TE Bilişim