Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Tokat'ta Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Tokat'ta

“Askeri deha ile sınır tanımaz cesaretin kişiliğinde birleştiği, dünya savaş tarihinin en büyük komutanlarından olan Gazi Osman Paşa sadece askeri okullarda değil toplumun bütün katmanlarında anlatılması gereken abide bir şahsiyettir. Onun şahsında Türk kimliği tanımlanabilmekte, tarihe yön veren ruh anlaşılmakta; bugünün ve geleceğin etkin kahramanları kendini göstermektedir. 

123 yıl önce her yıl tekrar tekrar okunmak üzere destanı tamamlanan bir hayatı 5 Nisan günü hatırlamak ve onu anmak bir bakıma özümüzdeki kuvvet ve cesaretin aynasına bakmaktır. 
        
Çeşitli görevlerde bulunan ve bir çok askeri başarısı olan Gazi Osman Paşa, asıl şöhretini Sırp Prensi Milan'ın 2 Temmuz 1876'da Osmanlı Devletine savaş ilan etmesi esnasında, Rus generallerinin kumanda ettiği Sırp ordusunu bozguna uğratması ile elde ettmiştir. 1877-78 Osmanlı Rus savaşları sırasında Plevne'yi başarı ile savunmuş ve bu savaş sonunda kendisine "gazilik" unvanı verilmiştir.
 
Plevne müdafaası adına türküler yakılan, marşlar yazılan destansı bir dizi savaştan oluşuyordu. Kendisinden kat kat büyük Rus ordusuna karşı verilen savaş zamanında Batılı gazetelerde gün gün heyecan ve hayranlıkla yazılmış, devamında askeri okullarda ders olarak anlatılmıştır.
 
Gazi Osman Paşa bu savaştaki, üstün savunma zekası ve dirayetiyle düşman komutanlarının bile saygısını kazanmış, tarihimize silinmez bir iz bırakmıştır. Plevne Muharebelerinde gösterilen mücadele ve vatan sevgisi, ezgilerle dillerden dillere aktarılmaya devam edecek, gönüllerimizi ebediyete kadar fethedecektir.

Tokatlı olmasından şeref duyduğumuz hemşehrimiz Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa başta olmak üzere tüm kahramanlarımızı sevgi, saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim