Tokat Belediyesinden Bayram Temizliği Tokat Belediyesinden Bayram Temizliği

Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Vali Numan Hatipoğlu, Gazi Osman Paşa’yı anlattı.

Gazi Osman Paşa’nın kendisi için iki önemli özelliği olduğunu ifade eden Vali Hatipoğlu, “İstanbul’da Gazi Osman Paşa’nın adıyla onurlanmış olan ilçede görev yaptım. Oradan da O’nun doğduğu, büyüdüğü memlekete Tokat’a Vali olarak atandım.” dedi.
 
Gazi Osman Paşa'nın büyük bir kahraman olduğunu belirten Vali Hatipoğlu, şunları söyledi. “Gazi Osman Paşa nesli itibariyle artık çöküş döneminde ortaya çıkan büyük bir kahramandır. Nevzat Kösoğlu,  Şehit Enver Paşa isimli kitabında şöyle ifade ediyor; “Osmanlı’nın çöküşü de kuruluşu gibi bir destandır.” Burda Enver Paşa’yı anlatıyor ama benim kanaatimce hepsinin ilham ve fikir babası Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa olmuştur. Ve şöyle devam ediyor; “Onların varlığı ile imparatorluğun çöküşünü birlikte düşünmek şaşırtıcıdır ve bir haksızlık gibi görünür. Onların yürekleri dağ gibiydi, hayalleri de öyle. Asla küçük düşünmüyorlardı. Yüce devleti, milletiylekurtarmak için kendilerini ateşlere atarken her biri imparatorluğun bir uzak köşesinde bütün müslüman dünyayı kurtarmayı düşlüyor ve bunun heyecanı ile sarsılıyorlardı. Büyük düşünmek, büyük rüyalar görmek, büyük zamanların görüntüleridir. Oysa bunlar çöküyorlardı ve çökerken bile yüreklerindeki ve kafalarındaki büyüklükleri terk etmiyorlardı.

İşte Gazi Osman Paşa aslında ifadede geçen neslin, daha sonrasında da Cumhuriyeti kuran neslin hikayesini anlatıyor. Doğdukları, büyüdükleri şehirlerin çok çok uzaklarında hayatlarını feda ederken, kanlarını topraklarla buluştururken dahi ötelerin ötesini düşünüyorlardı. Bu neslin en büyük kahramanlarından birini anıyoruz. Ruhu şad, mekanı cennet olsun” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim