Tokat Valiliği, tarım ve çiftçilerini desteklemeye devam ediyor. Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, TKDK desteği ile 15 bin metrekare alanda sebze üretimi yapan Ersan Şen'in serasını ziyaret etti.

Vali Hatipoğlu, serada temmuz ve aralık ayları olmak üzere yılda iki defa siyah üzüm yetişen asmalar hakkında bilgi aldı. Vali, Ersan Şen'e hayırlı ve bereketli kazançlar diledi.

Erbaa Kızılay, ihtiyaç sahipleri için butik açıyor Erbaa Kızılay, ihtiyaç sahipleri için butik açıyor

Vali Hatipoğlu, çiftçilerin emeği ve üretkenliğinin ülkenin geleceği için çok önemli olduğunu vurguladı.

Bir 6 kişi ve soğuktan koruma çerçevesi görseli olabilirÜzüm Yetiştiriciliği ve Yetiştirme Koşulları 

Üzüm, ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen ve önemli bir tarım ürünüdür. Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde en verimli bağlar yer almaktadır. Ülkemiz, bağcılık alanı ve üzüm üretimi bakımından dünyada önemli bir konuma sahiptir.

Üzüm Bitkisi ve Çeşitleri
Üzüm, dünyanın en eski kültürü yapılan meyve türlerinden biridir. Ülkemiz, asmanın gen merkezi ve bağcılık kültürünün anavatanı olduğundan, 1200'ün üzerinde üzüm çeşidi bulunmaktadır. Ancak bunlardan yalnızca 50-60 kadarının ekonomik önemi vardır ve geniş çapta yetiştirilmektedir.

Yetiştirme Koşulları
Ülkemizin hemen hemen tüm tarım bölgelerinde ticari veya amatör olarak bağcılık yapılabilmektedir. Doğu Anadolu'nun yüksek kesimleri ile Doğu Karadeniz sahil şeridi dışında kalan diğer bölgelerimizde bağcılık yapılabilir.

Üzümde Sık Görülen Hastalıklar
Üzüm yetiştiriciliğinde en sık karşılaşılan hastalıklar; Külleme, Mildiyö, Salkım Çürüklüğü, Antraknoz ve Kurşuni Küf'tür. Bu hastalıklara karşı uygun gübreleme, sulama ve ilaçlama yöntemleri uygulanmalıdır.

Gübreleme ve Sulama
Üzüm yetiştiriciliğinde dengeli bir gübreleme programı uygulanmalıdır. Azot, fosfor ve potasyum başta olmak üzere bitki besin elementleri dengeli bir şekilde verilmelidir. Sulama, özellikle vejetasyon dönemi ve üzüm olgunlaşma döneminde kritik öneme sahiptir.

Muhabir: Murat Berber Kelkit Gazetesi (Özel)