Tokat Valisi Numan Hatipoğlu Niksar ilçesine bağlı Günebakan köyünde yaşanan toprak kayması sonrası, bölgede incelemelerde bulunarak afetten etkilenen vatandaşlara yönelik alınan önlemleri ve planları açıkladı.

Tokat’ta Bir Sitenin İstinat Duvarı Çöktü Tokat’ta Bir Sitenin İstinat Duvarı Çöktü

Toprak kaymasının etkilediği yapıları ve alınan önlemleri anlatan Vali Numan Hatipoğlu, köyün mevcut durumu ve geleceği hakkında bilgiler verdi. Vali Hatipoğlu “Günebakan köyümüzde afet alanında tekrar incelemeye geldik. Burada bilindiği üzere 40 konutumuz, 17 ahırımız, 7 samanlık ve 1 camimiz afet alanı içerisinde. Bunlarla ilgili olarak tespitlerimizi yaptık. Afet etkili alan ilanımızı da gerçekleştirdik. Yine bölgeyi tamamıyla boşaltmıştık. Tahliye ettiğimiz 27 hanemiz burada oturanlar şu an itibariyle çeşitli çözümlerini ürettiler. Bizden herhangi bir yerleşim talepleri olmamıştı. Yani konteyner veya benzeri şekilde talepleri olmamıştı. Ama hem kaymakam bey, hem afet müdürümüz biz bu hanelerle ilgili, sakinlerimizle ilgili gerekli çalışmaları yaptı. Listemizi astık 30 günlük bir süresi var. Bu sürenin sonunda da yine çalışmaya devam edeceğiz. Diğer yandan jeolojik etüt çalışmaları devam ediyor. Ayrıca baharla birlikte herhangi bir hareket olur mu, ek bir kayma gerçekleşir mi? Onunla ilgili olarak da takibimiz devam edecek. Vatandaşımızı mağdur etmeden en kısa zamanda özellikle konutla ilgili olarak ve diğer ihtiyaçları ile ilgili olarak çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Kimsenin kaygı duyacağı, endişe edeceği bir şey olmasını istemiyoruz. Malum olduğu üzere İçişleri Bakan Yardımcımız gelmişti. Sayın Bakanımız Ali Yerlikaya da burada vatandaşlarımızla telefonla görüşmüşlerdi. Sürdürülebilir çözümler üretmek için yakından takip ediyorlar. Biz de burada devletimizin tüm imkanlarıyla vatandaşımız için bulunuyoruz” dedi.

“EN KISA ZAMANDA HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA DÖNDÜRMEYE ÇALIŞACAĞIZ”

Vali Haipoğlu“ Diğer yandan köy mevcut kaymadan dolayı ikiye ayrılmış durumda. Ulaşım anlamında özel idaresi ekiplerimiz gerekli çalışmayı devam ettiriyorlar. Yaklaşık 1.500 metrelik bir çalışma kaldı, onu da en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Yakın bir süreç içerisinde de yani havaların ısınmasıyla, iyileşmesiyle birlikte de yolu kilit taş park haline getireceğiz. Köy içi ulaşımda daha rahat bir oluşum olması için çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda içme suyu da ortaya çıkmış arızayı da ekiplerimiz giderdiler inşallah. En kısa zamanda hayatın olağan akışına döndürmeye çalışacağız. Devletimizin tüm imkanları ile vatandaşımızın yanındayız.” ifadelerini kullandı.

Yeni yerleşim yeri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Vali Hatipoğlu, "Burası çok yeni yerleşim alanı bulunabilecek yerler değil. O anlamda arkadaşlarımız her iki yerle ilgili de çalışmalarını yapacaklar. Alternatifleri bize getirecekler. Biz de ona göre bir karar vereceğiz." dedi.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, daha sonra köy sakinleri ile bir araya gelerek görüş ve önerilerini dinleyerek geçmiş olsun dileklerini iletti.

Muhabir: Sabriye Er Kelkit Gazetesi (Özel)