Her yıl mart ayının ortaları veya sonlarında zamanında ve doğru budama, üzümün hem kalitesini hem de rekoltesini (yıllık verimini) arttırıyor. Aksi ise verim kaybına sebep oluyor. Bağlarda kış budaması sonbaharda yaprakların döküldüğü dönemden ilkbaharda gözlerin kabarmaya başladığı döneme kadar geçen süre içerisinde yapılır.

Erbaa Yaprağı 10 Mayıs'ta Tezgahları Süsleyecek Erbaa Yaprağı 10 Mayıs'ta Tezgahları Süsleyecek

Ancak bu devre içinde budamanın yapılacağı zamanı iklim koşulları belirler. Kışları ılık geçen bölgelerde yaprak dökümünden itibaren hava ve toprak koşullarının elverişli olduğu dönemlerde budama yapılabilir.
Kışları sert geçen donlarının tehlike oluşturduğu bölgelerde 
budamanın mümkün olduğunca geciktirilmesi faydalıdır.

Budamanın, şubat sonu veya mart içinde yapılması gerekir. Budama, bütün bitkiler için olduğu gibi üzüm asmaları için de oldukça önemli bir kültürel işlemdir. Budama sırasında bırakılacak göz miktarı, bir sonraki yılın ürününü oluşturuyor. Asma üzerinde besleyebileceğinden fazla miktarda oluşacak salkım, üzümün çok fakat kalitesiz yetişmesine yol açıyor. Asmanın gelişme durumuna göre az sayıda bırakılacak göz ise salkımların iri olmasının yanında asmanın yeşil aksamının fazla, yıllık sürgünlerin kaba yapılı ve kalın olmasını sağlıyor

Muhabir: Murat Berber Kelkit Gazetesi (Özel)