Görüntüler, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 2. Bölge Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından paylaşıldı. Paylaşımda, Ferdi Tayfur’un şarkısı eşliğinde “Bugün rotamızda kalbi dertli, boğazı kurumuş bir ‘Uludağ delikanlısı’ var. Şehrin beyaz örtüsü altında Ferdi Tayfur hayranı bir sincapla karşılaşırsanız şaşırmayın; çünkü bu soğukta onun da dertleri büyük!” mesajına yer verildi.

Peki, bu minik dostumuz neden kar yiyor? Yetkililer, hava sıcaklıkları çok düştüğünde dereler ve su kaynaklarının donduğunu belirterek, “Bizim yaramaz sincaplar (bilimsel adıyla Sciurus anomalus) su ihtiyaçlarını bu taze kardan karşılıyor. Yani o ‘içim yanar’ derken aslında gerçekten susamış olabilir!” açıklamasını yaptı.

DKMP’nin paylaşımında sincapların kış uykusuna yatmadığı da vurgulandı: “Uludağ’da kış mesaisi devam ediyor: Sincaplar kış uykusuna yatmazlar, yalnızca fırtınalı günlerde yuvalarında saklanırlar. Hava biraz ısınınca, karın üzerinde ‘kar şerbeti’ tadında küçük gezintilere çıkarlar. Kabarık kuyrukları yalnızca estetik amaçlı değil; hem dengelerini sağlar hem de uyuduklarında üzerlerini örtü gibi kaplar.”

Yetkililer, Uludağ’da veya Bursa’nın parklarında bu tür sahnelere denk gelenlerin, sincapların huzurunu bozmamaları gerektiğini de hatırlattı. Karın altında, bir yandan kış hazırlıkları bir yandan da hayatta kalma mücadelesi veren bu minik canlıların, doğadaki zorluklarla nasıl baş ettiğini görmek, izleyenler için hem ilgi çekici hem de öğretici bir deneyim sunuyor.

Sonuç olarak, Uludağ’ın beyaz örtüsü altında karın tadını çıkaran bu sincap, minik bir susuzluk dertçisi olmanın ötesinde, doğanın zorluklarına karşı hayatta kalma refleksini de gözler önüne seriyor. Onu izlerken, aslında bu minik canlıların yaşam mücadelelerine ve doğa ile kurdukları bağı anlamak mümkün oluyor.

Bahçeli, Erdoğan’a 72 Gül ve Sanatsal Tablo Gönderdi
Bahçeli, Erdoğan’a 72 Gül ve Sanatsal Tablo Gönderdi
İçeriği Görüntüle

Kaynak: DHA