Yapılan bir IQ testi sonucunda Türkiye'nin en zeki illeri ortaya çıktı. Zeka Testi Merkezi isimli internet sitesi tarafından gerçekleştirilen testte 1.214.505 kişi katılım gösterdi. Testte yer alan zeka soruları sayesinde Türkiye'deki vatandaşların IQ seviyeleri ölçüldü ve bir IQ haritası oluşturuldu.

Testin sonuçlarına göre Türkiye'nin en zeki ili Eskişehir oldu. Eskişehir'den 13.656 kişinin katılım gösterdiği testte ortalama IQ 105,20 olarak belirlendi. Eskişehir'i sırasıyla Ankara, İzmir, Muğla ve Çanakkale takip etti. Ankara'dan 93.924 kişinin katıldığı testte ortalama IQ 104,91 ölçüldü. İzmir'in ortalaması 104,51 olurken, Muğla 104,12 ve Çanakkale 104,02 puana sahip oldu.

Ankara'da Tır Lastiği Faciası: Niksarlı Genç Hayatını Kaybetti Ankara'da Tır Lastiği Faciası: Niksarlı Genç Hayatını Kaybetti

Listenin diğer sıralarında ise Kocaeli, Balıkesir, Bursa ve Kırklareli yer aldı. En düşük IQ ortalamalarının ise Siirt, Bingöl, Hakkari, Artvin ve Kars'ta olduğu görüldü.

Bu sonuçlara göre Tokat, 99,09 ortalama IQ puanıyla 54. sırada yer aldı. Bölgesel farklılıklar göze çarparken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerin genellikle alt sıralarda olduğu dikkat çekiyor. Ancak bu sonuçların, gerçek IQ seviyelerini tam olarak yansıtmadığı, sosyoekonomik ve kültürel faktörlerin de etkili olduğu uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Muhabir: Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi (Özel)