Bu hayvanlar arasında, 60 ceylan, 16 kızılgeyik, 101 yaban keçisi ve 23 alageyik bulunuyor. Yetiştirilen 200 yaban hayvanı, uygun doğal alanlara yerleştirilerek, doğal yaşam alanlarına yeniden kazandırıldı.

Bakanlık, yaban hayvanlarının korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, geyik, ceylan, alageyik, yaban koyunu, karaca ve dağ ceylanı gibi türlerin popülasyonlarının artırılması hedefleniyor. 2024 yılı itibarıyla, bu türlerin popülasyonunun artırılması amacıyla yapılan üretim çalışmaları başarıyla tamamlanmış durumda. Toplamda 312 yaban hayvanı yavrusu, özel istasyonlarda yetiştirilerek, doğal ortamlarına uygun şekilde salındı.

Yaban hayatı koruma programı çerçevesinde, Türkiye'de av ve yaban hayatının korunmasına yönelik büyük bir çaba gösteriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalarla, 154 tür memeli, 490 tür kuş ve 141 tür sürüngen gibi toplamda 650 farklı tür koruma altına alındı. Bu türler, hem bilimsel çalışmalar hem de doğa koruma projeleriyle daha güvenli bir geleceğe kavuşturulmaya çalışılıyor.

“Valinin Yeğeniyim” Dedi, Çakarla Yakalandı: 146 Bin TL Ceza “Valinin Yeğeniyim” Dedi, Çakarla Yakalandı: 146 Bin TL Ceza

Yaban hayvanlarının izlenmesi ve korunması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalarda, 5 ilde ve 20 kaplumbağa yuvalama kumsalında, yoğun izleme ve koruma faaliyetleri yapıldı. Bunun yanı sıra, 110 kuş türüne ait 1 milyon 684 bin 756 su kuşu sayıldı ve izleme çalışmaları devam etti. Ayrıca, kanatlı av hayvanı üretimi kapsamında 50 bin yaban kuşu üretildi ve doğal yaşam ortamlarına salındı. Aynı şekilde, alabalık üretiminde de önemli bir başarı sağlandı. 3 milyon 700 bin alabalık, uygun ortamlara salınarak yaban hayatının çeşitliliği desteklendi.

Bu tür projeler, Türkiye'nin doğal zenginliklerinin korunmasına ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir şekilde devam etmesine katkı sağlamak amacıyla hayati önem taşıyor.

Kaynak: DHA