Tarım ve Orman Bakanlığı 81 İle “Acele” Kodlu Talimat Gönderdi
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Genel Müdür Ersin Diler imzasıyla gönderilen resmi yazı ile, tüm tarım ve orman il müdürlüklerine hayvan pazarlarının kapatılması talimatı verildi.
“Acele” koduyla iletilen yazıda, Kurban Bayramı sürecinde yaşanan hayvan hareketliliği nedeniyle, salgın hastalık taşıyan hayvanların farklı bölgelere yayılma riskinin arttığı vurgulandı.
Yeni Şap Virüsleri Tespit Edildi, Aşı Geliştirildi
Açıklamada, hasta hayvanlardan alınan örneklerde genetik ve antijenik değişikliklere uğramış yeni tip şap virüslerinin tespit edildiği bildirildi. Bu yeni virüslere karşı koruyucu aşıların üretiminin tamamlandığı ve sahada uygulanmaya başlandığı ifade edildi.
Ancak kısa sürede tüm çift tırnaklı hayvanlara ulaşmanın mümkün olmadığı belirtilerek, bu süreçte hayvan hareketlerinin kısıtlanmasının daha etkili bir önlem olduğu vurgulandı.
Hayvan Pazarları İkinci Bir Emre Kadar Kapalı Kalacak
Genel Müdürlük, hayvan satış yerlerinin (hayvan pazarı, canlı hayvan borsası, toplama ve satış merkezleri, parklar ve panayırlar dahil) yoğun hayvan ve ziyaretçi hareketliliği nedeniyle hastalığın yayılmasında ciddi bir risk oluşturduğunu belirtti.
Bu doğrultuda, hayvan satış yerlerinin tamamının ikinci bir emre kadar kapatılması istendi. İl müdürlüklerinden, uygulamanın ivedilikle hayata geçirilmesi talep edildi.
Halk ve Yetiştiriciler Uyarıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara resmi kurumlar dışındaki bilgilere itibar etmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Aynı zamanda yetiştiricilerin, aşılanmamış hayvanları pazara sokmamaları ve karantina tedbirlerine uymaları gerektiği hatırlatıldı.





