Tokat'ın Pazar ilçesinde yürütülen geleneksel tıp araştırması, bölge halkının birçok bitki türünü hem gıda kaynağı hem de ilaç olarak değerlendirdiğini ortaya koydu.

Tokat'ın Pazar ilçesinde yüzyıllardır süregelen geleneksel tıp anlayışı ve bitki kullanımına ilişkin detaylı bir araştırma yapıldı. Araştırmaya göre, bölge halkı 132 farklı bitki türünü tedavi amacıyla değerlendiriyor.

Aileler Bazında En Yaygın Bitkiler

Araştırmacılar Sibel Ulcay ve Gülcan Şenel tarafından iki yıl boyunca 311 kişiyle yüzyüze görüşülerek derlenen verilere göre, bölgede en çok rastlanan bitki familyaları Asteraceae (papatya gibi sık çiçek açan bitkilerin yer aldığı familya) ve Rosaceae (gül, vişne, elma gibi meyveli ağaç ve çalıların bulunduğu familya) familyaları olduğu belirlendi. Her iki familyaya ait toplam 32 farklı türün halk arasında tedavi amaçlı kullanıldığı saptandı.

Bitkilerin Kullanım Amaçları

Araştırmacılar, bitkilerin genellikle çay, püre, macun gibi yöntemlerle birlikte tüketildiğini; ancak bazı bitkilerin doğrudan deriye sürüldüğünü veya burun içinden solunduğunu kaydetti. Bitkilerin özellikle eklem ağrıları, mide rahatsızlıkları, ateş düşürücü etki, boğaz ağrısı gibi 15 farklı sağlık sorununda kullanıldığı tespit edildi.

En Çok Kullanılan Bitkiler

Tokat’ta Bir Sitenin İstinat Duvarı Çöktü Tokat’ta Bir Sitenin İstinat Duvarı Çöktü

Bölgede "ısırgan" olarak bilinen Urtica dioica ve Urtica urens bitkilerinin kullanım oranının diğerlerine göre daha yüksek olduğu, daha çok eklem ağrısı, romatizma gibi rahatsızlıklarda kullanıldığı belirtildi. Ayrıca yine bölgeye has "kulak otu" ismiyle bilinen Sempervivum gillianiae bitkisinin de kulak ağrılarında yardımcı olduğu kaydedildi.

Araştırmacılar, geleneksel tıbbın bölgede hala hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekerken, bitkilerin yanlış kullanımının zararlarına da değindi. Bitkilerin detaylı araştırılması gerektiği ifade edildi.

Editör: Mert Kaya