İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin yaptığı açıklamada;

“Sığır, manda, koyun, keçi ve geyik gibi çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan bulaşıcı bir hastalık olan şap hastalığı, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkilerken büyük ekonomik kayıplara da neden olur. Hastalıkla mücadelede, büyükbaş hayvanların iller arasında sevklerinde şap aşılama şartı aranmakta olup aşısız hayvanların sevklerine de izin verilmemektedir. Hayvansal üretimin desteklenmesi kapsamında verilen buzağı desteklemeleri için de aynı şekilde şap aşılama şartının aranmaktadır.” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, şap hastalığına karşı rutin aşılamanın, ilkbahar ve sonbahar aylarında yılda 2 kez yapıldığına işaret ederek, şu bilgileri aktardı.

“2023 yılında ülkemizde daha önce hayvanlarda görülmeyen SAT-2 virüsüne karşı, Şap Enstitüsü Müdürlüğümüz tarafından aşı geliştirme çalışması hızla tamamlanmış ve ülke genelinde aşılama çalışması başlatılmıştır. İlimizde o dönem bütün tedbirleri İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri teşkilatları olarak alarak, İl Merkezi ve 11 ilçemizde bulunan 612 köy ve 1283 yerleşim yerinde bulunan 24.245 büyükbaş hayvancılık işletmesinde 606.206 hayvan aşılanmıştır.

Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu Zabıta Personeli İle Bir Araya Geldi Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu Zabıta Personeli İle Bir Araya Geldi

İlimizde Şap hastalığına karşı yürüttüğümüz mücadele kapsamında, 2024 yılının hemen başında Bakanlığımız talimatı ile ülke genelinde eş zamanlı olarak yeni bir aşılama programı başlatılmıştır.

Önceki yıllarda rutin olarak 2 doz uyguladığımız aşı sayısını bu yıl 3'e çıkartarak Büyükbaş hayvanlarda şap hastalığına karşı aşılama çalışması ilimizde başlatılmıştır. Şap aşı programının İlk dozu 'Baskın Aşılama Programı' kapsamında 29 Ocak- 31 Mart 2024 tarihlerinde ilimiz genelindeki tüm hayvancılık işletmelerindeki büyükbaş hayvanlara uygulanacaktır. Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitümüz tarafından üretilecek olan aşılar İlimizdeki çiftçilere aşı bedeli alınmaksızın sadece uygulama ücreti ile uygulanacaktır. Bir hayvan için 21 TL olan aşı maliyetinin 17 TL si Bakanlığımız tarafından sübvanse edilecek olup çiftçilerimiz hayvan başına sadece 4 TL aşı uygulama bedeli ödeyeceklerdir. Bu sayede İlimizde 2024 yılı 1.Aşılama Kampanyası döneminde, 5 milyon TL maliyet bedelli aşılar kullanılacak aşılama programımız kapsamında üreticilerimizden aşı bedeli alınmayacaktır."

İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, şap hastalığına karşı mücadelenin ilimizde yıl boyu hız kesmeden devam edeceğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bu mücadele kapsamında, 15 Nisan-15 Haziran 2024 tarihlerini kapsayan Kurban Bayramı öncesi ilkbahar döneminde ilimizdeki büyükbaş hayvanları tekrar aşılayarak Kurban Bayramı'nı hayvan hastalıkları yönünden sıkıntısız bir şekilde atlatmayı planlıyoruz. 16 Eylül-17 Kasım 2024 tarihleri arasında da sonbahar aşılama kampanyası ile 3.doz aşıları uygulayacağız. Bakanlığımızın koordinasyonu, Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknisyeni ve Teknikerlerimizin sahadaki çalışmaları ile şap hastalığına karşı ilimizde etkin bir mücadele yürüterek hayvan varlığımızın büyük ekonomik kayıplara yol açan bu hastalıktan tamamen korunmasını hedefliyoruz." Dedi.

Muhabir: Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi (Özel)