Tokat’ın coğrafi işaret tescili ürünlerinden birisi olan bağ yaprağında kırım başladı. Lezzetiyle sofraları süsleyen bağ yaprağının üretimiyle meşhur beldelerinden birisi olan Pazar ilçesine bağlı Üzümören Beldesi’nde de üreticiler kırım yapmaya devam ediyor. Tokat'ta ince, narin ve kendine has aroması ile ünlü olan bağ yaprağının satışı 8 kiloya denk gelen eski bir ağırlık ölçüsü birimi olan batman hesabıyla yapılıyor. Bağ yaprağının  batman bazındaki satış fiyatı ise  500 lira olarak belirlendi. 

Bağ yaprağı hasadının başladığını söyleyen Üretici Emre Akar (28), "Gerek basım şekli, gerek kırım şekli gerek ise sunum şekli ile çok farklılık göstermektedir. Bizim ürünlerimiz mayhoş, orta boy ayarında, gerçekten de kolay pişen, lezzetli bir üründür. Bakıldığında İzmir, Manisa bölgesine göre fiyatlar pahalı gelmektedir. Evet, bunu kabul ediyoruz. Çünkü gerek kırım şekli, gerek de uç yaprağı olması sebebiyle fiyatlarımız bidon bazında 400- 450 TL bandındadır, yeşil olarak batman olarak satıldığında 500 TL bandında gitmektedir" diye konuştu.

Tokat Bağ Yaprağının kırımını yapan 50 yaşındaki Zübeyde Akar ise , "Düğünlerimizde bakla dolması yapıyoruz. Düğünlerimizde en fazla giden dolamızdır bakla dolması gidiyor, zeytinyağlı gidiyor. Misafir geldiğinde yeşil mercimek batı yapıyoruz. Öyle bağlarımızı değerlendiriyoruz" dedi.

tokatin-bag-yapraginda-hasat-basladi_2975_dhaphoto1tokatin-bag-yapraginda-hasat-basladi_2975_dhaphoto2tokatin-bag-yapraginda-hasat-basladi_2975_dhaphoto3tokatin-bag-yapraginda-hasat-basladi_2975_dhaphoto4tokatin-bag-yapraginda-hasat-basladi_2975_dhaphoto5

Tokat'ta Unutulmaya Yüz Tutan Geleneksel El Sanatları Yeniden Canlanıyor Tokat'ta Unutulmaya Yüz Tutan Geleneksel El Sanatları Yeniden Canlanıyor