Tokat'ta sarı kod ile verilen fırtına ve sağanak yağış sonrasında tahminler tuttu. 28 Ağustos gecesi yaşanan afetin tarım arazilerindeki etkisi ise güneş doğduktan sonra görüldü. Tokat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Pazar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan zarar tespit çalışmaları sonrasında Pazar ilçesinde 60 bin dönüm alanda ekili olan mısırın kullanılamaz hale geldiği kayıtlara geçti.

ZARAR FAZLA


Yaşanan afet sonrasında Pazar İlçesine bağlı Üzümören Belediye Başkanı İsmail Karakaş sahada incelemelerde bulundu. Başkan Karakaş: “Dün akşam rüzgar, yağmur ve pişine dolu yağdı. Mısırlarımızı kökünden yatırdı. Yerle bir şu anda mevcut gördüğünüz gibi zarar fazla. Tam mısırın tane tutma zamanıydı” diye konuştu.

BİÇİLME ŞANSI YOK


Ak Parti Pazar Merkez İlçe Başkanı Celal Akın ile birlikte bölgede inceleme yapan bir diğer isim ise İl Genel Meclis Üyesi Halit Güngör Zığalı, mısırın biçilemez halde olduğunu söyledi. Zığalı: “Bu mısırın biçilme şansı çok zayıf. Sebebine gelince daha tam kurumamış vaziyette. Mısır tanesini tuttu ama yaş şu anda. Bunun kuruması gerekiyor. Bu haliyle de kuruma sıkıntı olur. Yere değdiği için de kesinlikle nem almasında rutubet ve bundan da çürüme gerçekleşecek. Çürük mısırı da takdir edersiniz ki alıcılar biraz zor alır” ifadelerini kullandı.


Ak Parti Tokat Milletvekilleri Yusuf Beyazıt ve Mustafa Arslan da afet bölgesindeki çalışmaları yerinde inceledi. Anayasa Komisyon Başkanı Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt inceleme sonrası şu ifadeleri kullandı: “Dün akşam saat 11 sularında gelen bir kasırga sonucunda Tokat'ımızın Kazova bölgesindeki, Pazar ve Turhal bölgesindeki bütün arazilerimiz bu hale geldi. Ve dolayısıyla hem mısır tarlalarımız hem üzüm bağlarımız, hem ağaçlarımız, fidanlarımız, meyve bahçelerinin tamamı afet haline geldi. Allah daha büyük afetlerden ülkemizi, milletimizi, devletimizi muhafaza etsin. Devletimiz inşallah bu yaraları hızlı bir şekilde saracaktır. Biz Tarım Bakanlığımızla, Cumhurbaşkanlığımızla artık koordinasyon içerisinde olayları değerlendireceğiz. İlgili yerler de bu şeyi değerlendiriyor. Şimdi Tarım İl Müdürümüz, İlçe Müdürümüz bu tespitlerini yapacaklar. Genellikle Kazova'daki tüm manzara bu görüldüğü şekilde. Biz de İl Başkanımız, Milletvekilimiz, Kaymakamımız, İl Genel Meclisi Başkanımız, İl Genel Meclisi üyelerimiz, İlçe başkanlarımız, Belediye Başkanımız, Muhtarlarımız şu an da bütünüyle afet bölgesindeyiz. İnşallah bunların hepsinin tespitini yaptıktan sonra gereken işlemler başlatılacaktır” dedi. 

Tokat Valiliği'nden Seçim Güvenliği Toplantısı Açıklaması Tokat Valiliği'nden Seçim Güvenliği Toplantısı Açıklaması


AK Parti Tokat Milletvekili Arslan düşüncelerini şu ifadelerle aktardı: “Pazar bölgesindeyiz. Büyük bir afet, Allah esirgedi yine can kaybımız yok. Dün gece 11 sularında yağan kasırga, yağmur, fırtına, çatılar uçtu, ağaçlar devrildi, arazi de mahsul de büyük hasar var. Tarım İl Müdürlüğümüz, Kaymakamımız, Tarım İlçe Müdürümüz ile birlikte inşallah kısa zamanda hasar tespitini yapacağız. Tarım Bakanlığımızdan, Cumhurbaşkanlığı afet fonundan inşallah çiftçilerimizin maddi zararlarını karşılamak için elbirliğiyle hareket edeceğiz. Tekrar çiftçimize, hemşehrilerimize geçmiş olsun diyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim