Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'nin deprem riski konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Uzman görüşüne göre Türkiye genelinde 110 ilçe ve 24 il, aktif fay hatları üzerindedir.

Ege Bölgesi'nde Risk Daha Yüksek

Prof. Dr. Tüysüz, Ege Bölgesi'nde bulunan Balıkesir, İzmir, Muğla ve Denizli gibi illerin risk altında olduğunu ifade etti. Bu illerin topografik yapı itibariyle fay hatlarının oluştuğu ovalara yerleşimin yoğun olduğuna dikkat çekti.

Doğu Anadolu'da Erzurum ve Erzincan Tehlikede

Jeoloji uzmanı, Doğu Anadolu'da Erzurum'un şehir merkezinden, Erzincan'ın ise geçmişte depremlerle zarar görmüş alanlarına yakın fay hatlarının geçtiğini belirtti. Tüysüz, diri fay hattı geçen iller hakkında, “Erzurum mesela, şehrin içinden fay geçiyor. Erzincan 1939’da büyük bir depremle yıkıldı. 1992’de bir defa daha yıkıldı, çünkü 39’da yıkılan yerlerin yerine yenisini yaptık. Bingöl-Yedisu yıkılırsa Erzincan yine etkilenecek. Tokat içinden fay geçiyor ama o fayın kaç senedir deprem üretmediği konusunda bilgimiz yok. Örneğin Kayseri, içerisinden fay geçen bir il. Ama fay çok uzun aralıklarla deprem üretiyor.” açıklamasını yaptı.

Tokat'ta Kazalar KGYS Kameralarında An Ve An Yansıdı Tokat'ta Kazalar KGYS Kameralarında An Ve An Yansıdı

Bingöl Yedisu ve Marmara Fayı Uyarıları

Bingöl Yedisu ile Marmara Denizi çevresindeki fay hattının da önemli riskler taşıdığına dikkat çekildi. Bursa'daki yeni keşfedilen 95 km'lik fay hattının da tehlike oluşturabileceği ifade edildi.

İstanbul'da En Tehlikeli Yerler

İstanbul için Bakırköy, Kadıköy, Eminönü ve Fatih gibi yoğun nüfuslu alanların yapı stokunun yetersiz olduğu, depremde hasar görme riskinin yüksek olduğu kaydedildi.

Editör: Mert Kaya