Kök maaş ne olduğu ve nasıl hesaplanacağı, ocak ayı emekli maaşı zam döneminin gelmesiyle birlikte merak edilen konular arasında yer alıyor. Emekli maaşının, ek zamlar olmaksızın, ham hali anlamını taşıyan kök maaş hesaplaması kafa karışıklığı yaratabiliyor. Peki, kök maaş nedir, nasıl hesaplanır?

Emekli maaşında, ocak-temmuz dönemi zam oranlarının belli olmasıyla birlikte kök maaş hesaplamanın nasıl yapılacağı araştırılmaya başladı. Peki,  kök maaş nedir, nasıl hesaplanır?

KÖK MAAŞ NEDİR?

Kök maaş, en düşük emekli maaşı sınırlaması sonrası getirilen ek zamlar olmaksızın emekli maaşının ham halidir.

Bilindiği üzere en düşük emekli maaşı sınırlaması ile sınırın altında kalan maaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eklenen zamla alt sınıra yükseltiliyor.

KÖK MAAŞ NASIL HESAPLANIR?

Kök maaşı bulmak için farklı yöntemler kullanılıyor.

BAL LİGİNE SON 3 ADIM BAL LİGİNE SON 3 ADIM

e-Devlet şifresi olan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri kök maaşlarını basit şekilde tespit edebiliyor. SSK'dan emekli olanlar, e-Devlet'e giriş yapıp "arama" kısmına 4A Emekli Aylığı yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor. Daha sonra karşılarına gelen sayfada "Detay" kısmına tıklayıp açılan pencerede en alt kısımlarda yer alan "5510 Ek 19 Miktarı" yazan yerdeki tutarı 7500 liradan çıkarması gerekiyor. Böylece kök maaş ek ödeme dahil öğrenilmiş oluyor.

Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi(Özel)

Editör: Şaban Konyar