Erbaa Hayvan Haklarını Koruma Derneğini iki yıl önce kurduklarını ifade eden Sevgi Köksal derneği kurarken amaçlarının sokak hayvanlarının daha iyi şartlarda bakılması, beslenmesi ve toplumda hayvan hakları hakkında duyarlılık oluşturulması olduğunu söyledi.

Pandemi sebebiyle yapmayı planladıkları eğitim çalışmalarının kesintiye uğradığını söyleyen Dernek Başkanı Sevgi Köksal sözlerini şöyle sürdürdü: “Erbaa’da son yıllarda sokak hayvanları ile ilgili duyarlılık noktasında halkımız daha fazla bilinçlenmeye başladı. Hayvan haklarını korumakla ilgili yasalar var. Fakat insanlarımızın sokak hayvanlarının hakları konusunda bilinçli olmaları, hayvanları sevmiyorlarsa bile zarar vermekten uzak durmaları sokak hayvanlarının haklarını daha çok koruyacaktır. Bizler ilk çalışmalarımızı Erbaa’daki hayvan barınağının koşullarının iyileştirilmesi, sokak hayvanlarının orada daha iyi bakılması amacını güderek yaptık.

HAYVAN BARINAĞINDA YIL İÇİNDE ORTALAMA 300 SOKAK HAYVANI BULUNUYOR

Çatıdan Düşen İşçi Öldü Çatıdan Düşen İşçi Öldü

Erbaa hayvan barınağında ortalama 300 sokak hayvanı bulunuyor. Bilindiği gibi sokak hayvanlarının barınakta kalmaları için geçerli bir süre var. Sokak hayvanları barınakta 33 günden fazla tutulamaz. Burada kısırlaştırılma çalışması yapılıyor. Yeniden sokaklara bırakılması zorunlu. Sokaklara bırakılan hayvanlar için beslenme noktalarına yiyecekler bırakıyoruz. Derneğimizdeki gönüllü üyelerimiz çoğu zaman bu noktalara hazırladıkları yiyecekleri bırakıyor. İnsanlarımızdan da beklentimiz bu noktada duyarlı olmaları. Sokak hayvanlarına yiyecek olabilecek artıklarını uygun noktalara bırakmaları. Fakat burada dikkat etmeleri gereken bir konu var. Yiyecekleri bıraktıkları yerlerde hayvanlarla ilgilenmeleri hayvanların o yeri mesken edinmesine sebep oluyor.

HAYVAN SATIN ALMAYIN, EDİNİN

Derneğimizdeki gönüllü üyelerimiz sokak hayvanlarının bakımı noktasında hassasiyet gösteriyor. Yaralı hayvanların tedavi edilmesi için özel gayret gösteriyoruz. Kimi zaman şehir dışındaki kliniklerde tedavilerinin yapılmasını sağlıyoruz. Bizim gayretlerimize katkı sağlayacak hayvan severlere özellikle rica ediyoruz. Hayvan satın almayın, ya barınaktan ya da bizlerle iletişime geçerek hayvan edinin.

KÜPESİ TAKILI SOKAK HAYVANLARI KISIRLAŞTIRILMIŞTIR

Küpe takılı olan sokak hayvanları bakımları, aşıları, kısırlaştırılma işlemleri yapılmış hayvanlardır. Başta küpeli hayvanların barınak tarafından alınması için halkımız iletişime geçmemelidirler. Aslında hiçbir sokak hayvanının barınak tarafından alınması için iletişime geçmemeli. Çünkü sokak hayvanları insanlar için bir tehdit değildir. Biz emniyet güçlerine soruyoruz. Son yıllarda bir sokak hayvanının bir insana zarar verdiği gibi bir ihbar yapılmamış. Yani bir sokak hayvanı bir insana zarar vermemiş. Halkımız hayvan barınağına hasta, yaralı hayvan gördüklerinde haber vermelilerdir. İnsanlar en çok sokak hayvanlarının çok sayıda bir arada gezdikleri zamanlarda korku yaşıyorlar. Bu durumlarda haber verdikleri zaman sokak hayvanları alınıp aşılamaları ve kısırlaştırılmaları yapıldığı takdirde sokak hayvanlarının sürüler halinde hareket etmelerinin önüne geçilmiş oluyor.

BAŞKA ŞEHİRLERDEN ÇOK SAYIDA SOKAK HAYVANI BIRAKILIYOR

Sokak hayvanlarının sürüler halinde sokak aralarında görülmesinin bir sebebi de dışarıdan, başka şehirlerden çok sayıda sokak hayvanının kamyon ve pikaplarla getirilip Erbaa’ya bırakılmasıdır. Bunun önüne geçilmesi gerekir.

ONLAR ŞİKAYETLERİNİ SÖYLEYEMİYORLAR

Dernek olarak gönüllü çalışmalarına devam edeceklerini ifade eden Sevgi Köksal,” Derneğimizdeki gönüllü erkek üyelerimiz her gün bisikletleriyle beslenme odaklarına sokak hayvanları için yiyecekler bırakıyor. Bütün üyelerimiz sokak hayvanlarının daha iyi koşullarda yaşamlarını sürdürmeleri için üzerlerine sorumluluklar alıyorlar. Sokaklar, bu Dünya; hayvanlarla ortak yaşam alanımız. Onlar şikâyetlerini söyleyemiyorlar. İnsani bir sorumlukla bu konuda duyarlı olan insanlarımıza, çalışmalarımıza destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilişim