Prof. Dr. Durukan: Bacaklardaki Şişlik ve His Değişiklikleri Varis Belirtisi Olabilir Prof. Dr. Durukan: Bacaklardaki Şişlik ve His Değişiklikleri Varis Belirtisi Olabilir

Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte artan sıcaklıkların kalp krizi riskini tetikleyebileceğine dikkat çeken Dr. Mammadlı, "Kalp hastalıkları dünya genelinde en yaygın ölüm nedenlerinden biri olmaya devam ediyor. Risk faktörlerini azaltmada elde edilen başarılar rağmen, kardiyovasküler hastalıklar her yıl milyonlarca hayatı tehdit ediyor. Son yıllarda çevresel faktörlerin, özellikle sıcaklıkların kalp ve damar sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri konusunda yeni bulgular ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

Kronik Hastalığı Olanlar İçin Sıcaklık Riskleri

Kronik hastalıkları olan bireylerin sıcak havalarda daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Mammadlı, "Sıcaklıklar, iç vücut sıcaklığını yeterince düzenlemeyen termoregülasyon mekanizmaları nedeniyle bitkinlik veya sıcaklık çarpması gibi sorunlara yol açabilir. Bu tür termal düzensizlikler kalbe ekstra yük bindirerek kardiyak strese neden olabilir. Özellikle yaşlılar, hamileler ve kalp hastalıkları olan kişiler, sıcak havaların etkisiyle daha yüksek risk altındadır" dedi.

İlaçların Sıcaklık Üzerindeki Etkileri

Sıcak havalarda kullanılan ilaçların da ısı toleransını etkileyebileceğini belirten Dr. Mammadlı, "Tansiyon ilaçları kan basıncını düşürebilir ve sıvı kaybı durumunda bayılma riskini artırabilir. Kan sulandırıcılar damar genişlemesini azaltarak vücudun ısıyı atma yeteneğini kısıtlayabilir. İdrar söktürücüler ise elektrolit dengesizliğine ve sıvı kaybına yol açarak kalp ve damar hastalıkları riskini artırabilir. Ayrıca, sıvı kaybı steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlardan kaynaklanan böbrek hasarı riskini artırabilir" diye konuştu.

Sıcak Havalarda Alınabilecek Önlemler

Sıcak havalarda sağlık sorunlarını önlemek için önerilerde bulunan Dr. Mammadlı, "Kötü kontrol edilen kan basıncı veya kalp hastalığı, ısıya karşı hassasiyeti artırabilir. Isı belirtileri arasında terleme, kas krampları, güçsüzlük, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma bulunur. Bu nedenle, hafif ve bol giysiler giyinilmesi, yüz ve kulakları gölgeleyecek bir şapka ile güneş gözlüğü takılması önemlidir. Geniş spektrumlu güneş kremi kullanımı da önerilir. Aktiviteler mümkünse günün serin saatlerine planlanmalı ve serin yerlerde vakit geçirilmelidir. Düzenli sıvı ve besin alımı yapılmalı, şeker, sodyum, kafein ve alkol oranı yüksek içeceklerin tüketimi sınırlanmalıdır" dedi.

Kaynak: DHA