Program kapsamında hayvanlarını aşılatmayan yetiştiricilere toplam 132 bin 108 lira idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde yürütülen “2026 Yılı İlkbahar Şap Aşılama Programı”, 16 Şubat tarihinde başlamış olup 30 Nisan’a kadar tamamlanması planlanıyor. Şap hastalığının bulaşıcı ve ekonomik açıdan büyük kayıplara yol açan bir viral hastalık olduğunu vurgulayan İl Müdürü Kemal Yılmaz, hastalığın sığır, manda, koyun, keçi, domuz ve bazı yabani çift tırnaklı hayvanlarda görülebileceğini ifade etti. Yılmaz, “Şap hastalığı, canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkileyen ve ekonomik kayıplara neden olan ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle aşılama hayvan sağlığını korumanın en etkili yoludur” dedi.

Aşılama yaptırmayan yetiştiricilerin hem hayvan sağlığı hem de yasal hakları açısından risk altında olduğunu belirten Yılmaz, aşısız hayvanların sevk edilmesine izin verilmeyeceğini ve veteriner sağlık raporu düzenlenmeyeceğini söyledi. Ayrıca, aşı yapılmamış buzağıların devlet desteklerinden yararlanamayacağını vurguladı. “Aşı, sadece hastalığın yayılmasını önlemekle kalmaz, aynı zamanda işletmenizi ve geleceğinizi korur” diye ekledi.

Şap aşısını yaptırmayan yetiştiricilere uygulanacak idari para cezasının, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 4’üncü maddesi uyarınca verileceğini belirten Yılmaz, “Kanun gereği hayvanlarını aşılatmayanlar, ilgili kanuna muhalefet etmiş sayılır ve 132 bin 108 lira ceza ile karşı karşıya kalır” dedi.

Antalya’da Milyarlık Araziler İçin Tapu İptal Davası
Antalya’da Milyarlık Araziler İçin Tapu İptal Davası
İçeriği Görüntüle

Programın ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından yürütüleceğini ifade eden Yılmaz, üreticilerin hayvanlarına aşı yaptırmaları gerektiğini ve detaylı bilgi almak için il ve ilçe müdürlüklerine başvurmalarının önemine dikkat çekti. Bu programın, hem hayvan sağlığını korumak hem de ülke genelindeki tarımsal üretimi güvence altına almak amacıyla yürütüldüğü bildirildi.

Kaynak: DHA