Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, tüketicinin aldatılmasının önlenmesi ve gıda güvenilirliğinin temini için, gıda ve yem ile ilgili faaliyet gösteren tüm üretim, satış ve tüketim yerlerine yönelik yürütülen denetim ve kontrolleri, ramazan ayında artırdı. Denetimlerde 81 il müdürlüğü ve bağlı ilçe müdürlüklerinden 7 bin 570 resmi kontrol personeli görev aldı. Denetimlerde gıdalardan numune alınarak laboratuvarlara gönderildi. Ekipler, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce hazırlanan kontrol planı ve ihbar, şüphe, şikayet gibi denetim programlarına ek olarak ramazan nedeniyle üretim, toplu tüketim ve satış yerlerine yönelik de başta ramazan kumanyaları ve iftariyelikler olmak üzere gıda denetimleri yaptı.

4 İŞ YERİ İÇİN SUÇ DUYURUSU

Bu kapsamda, ramazan ayında ekmek ve ekmek çeşitleri üretim yerlerinde 7 bin 435, unlu ürünler üretim ve satış yerlerinde 15 bin 79, şekerleme üretim ve satış yerlerinde bin 639, pastacılık ürünlerine ait işyerlerinde 6 bin 677, toplu tüketim ve satış yerlerinde ise 153 bin 881 olmak üzere Türkiye genelinde toplam 184 bin 711 denetim gerçekleştirildi. Denetimler sonucunda 1158 işyerine idari para cezası uygulandı, 4 işyeri için ise savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bu cezalar ağırlıklı olarak bozulmuş, son tüketim tarihi geçmiş ürünler, kayıt yaptırmadan faaliyette bulunan işletmeler, hijyen kurallarına aykırılık ve Türk Gıda Kodeksine uygunsuzluktan uygulandı. Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte denetimlerini artıran ekipler, şeker ve şekerli mamuller, pastacılık ürünleri, unlu mamuller, tatlı üretim ve satış yerleri başta olmak üzere tüm gıda iş yerlerine yönelik resmi kontrollere hassasiyet gösteriyor. 

BAKAN KİRİŞCİ: BAYRAM DENETİMLERİNİ ARTTIRDIK

Şırnak'ta seçimlere müdahale için gönderilen PKK'lı terörist yakalandı Şırnak'ta seçimlere müdahale için gönderilen PKK'lı terörist yakalandı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ramazan ayında gıda denetimlerini artırdıklarını belirterek, güvenilir gıdaya erişimi, en temel insan haklarından birisi olarak gördüklerini vurguladı. Bu konuyu hassasiyetle takip ettiklerinin altını çizen Kirişci, vatandaşların kaliteli, sağlıklı, güvenilir gıda ile beslenmesi için yoğun çaba gösterdiklerini dile getirdi. Kirişci, "Ekiplerimizin gıda denetimleri yıl boyu 81 ilde aralıksız sürüyor. Ramazan ayının ve bayramın önemine binaen de denetimleri artırdık. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüzün ALO 174 Gıda Hattı, değerli vatandaşlarımızın gıda ile ilgili ihbar ve şikayetlerini en kısa sürede sonuçlandırmak için çalışıyor. Hiç şüphesiz en iyi denetçi tüketicinin kendisidir. Tüketicilerimiz bu sürece ne kadar dahil olursa sonuç almak daha kolaylaşıyor. Vatandaşımızın sağlığıyla oynayanlara göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız" ifadelerini kullandı.