Tokat, zengin bir mutfağa ve lezzetlere de sahip. Şehirle özdeşleşen yöresel lezzetler arasındaki en özel lezzetlerinden biri olan  Tokat çöreği, aroması, kokusu ve  lezzetinin yanı sıra hafifliği ile tok tutma özelliği sayesinde ramazan ayında Tokatlıların sofrasından eksik olmuyor. 
Lezzetinin sırrını ve hafifliğini nohut mayasından alan bu eşsiz lezzet n tuzsuz ve şekersiz yapılanlarının yanı sıra cevizli ve kuru üzümlü olarakta yapılıyor.
İşin püf noktası mayası
Tokat Çöreği Tarifi İçin Malzemeler
Nohut mayasının malzemesi;
1 su bardağı nohut
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı un

Merkür Jet Erbaaspor, 3. Lig Play-Off 3. Tur Hazırlıklarına Başladı Merkür Jet Erbaaspor, 3. Lig Play-Off 3. Tur Hazırlıklarına Başladı

Hamurumuzun malzemesi;
1 su bardağı ılık süt
125 gram margarin
125 gram tereyağı
2 yumurtanın akı (Sarısı yüzüne olacak )
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı şeker
1 çay kaşığı toz maya
Yarım çay kaşığı tuz
2 su bardağı kuru üzüm
2 su bardağı ceviz
Tokat Çöreği Tarifi Nasıl Yapılır?

Nohut mayası için; nohut ile suyu 1 kg kavanozda 3 saat beklet daha sonra bu karışı rondo ile 20 saniye çevir,1 yemek kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay bardağı un bunları da karıştır eğer suyu az gelirse yarım çay bardağı daha su ilave edelim.
Fırınımızı önceden ısıtalım, fırını kapatalım ve sıcak fırına bu karışımı sürelim 24 saat fırından çıkarmadan mayalanması için bekletelim.
24 saat bekledikten sonra kapaklı bir kabın içine mayalanan karışımı süzgeç ile süzelim nohutları atalım, küçük çay bardağı ile sıcak su biraz da un koyalım karışımı karıştıralım kıvamı pankek kıvamı gibi olacak ağzını kapatalım.
24 saatte bunu mayalandıralım ve nohut mayamız hazır.
Hamur aşamasına geçiyoruz  öncelikle süt, maya, şeker ve sıvı yağı yoğurma kabının içine alıp kabartalım.
Daha sonra kuru üzüm ve ceviz hariç nohut mayası ve tüm malzemeyi yoğurma kabına alıyoruz yoğuruyoruz hamurun kıvamı yumuşak olmayacak sert olacak katmerlik hamur gibi olacak hamuru yoğurma kabı ile poşete koyalım.
Daha güzel mayalanıyor üzerine örtü örtelim 1 saat dinlendirelim, daha sonra hamurumuza kuru üzüm ve cevizimizi koyalım ceviz ve kuru üzümü önceden hamura katmama sebebimiz hamuru karartıyor malzemesini bol koyalım
Tekrar yoğuralım ve merdane ile bir parmak enliliğinde hamurumuzu ince açmayacağız fotoğraflarda göreceksiniz
Daha sonra büyük su bardağı yardımı ile hamurumuzu keselim üstüne hafif bastırıp tepsimize koyalım 15 dakika tepside mayalandıralım. Üzerine yumurtasını sürelim küçük çay bardağının ağzı ile çöreğimizin nakışını dökelim.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırına sürelim üzeri kızarana kadar pişirelim afiyet olsun

Muhabir: Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi (Özel)