Ankara'da 'İşyurtları Ürün Ve El Sanatları Fuarı' Açılacak Ankara'da 'İşyurtları Ürün Ve El Sanatları Fuarı' Açılacak

Bu uygulama, 2021'de yaşanan müsilaj nedeniyle azalan oksijen seviyesini artırmayı hedefliyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz çayırlarının 1 metrekare alanının günde 10 litre oksijen ürettiğini belirterek, Marmara Denizi'nin hızlı bir oksijensizleşme sürecine girdiğini vurguladı.

Uzun yıllardır süren kirlilik ve iklim değişikliğinin etkileriyle Marmara Denizi'nde ekosistem bozulmuş, balık tür çeşitliliği azalmıştır. Proje, deniz ekosisteminin iyileştirilmesi ve çözünmüş oksijen seviyesinin artırılması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda hayata geçirilmektedir.

Donör Deniz Çayırları Toplandı

Marmara Denizi’ndeki sağlıklı alanlardan toplanan donör deniz çayırları, bilimsel kriterlere göre seçilen pilot alana ekilmiştir. Prof. Dr. Sarı, deniz çayırlarının tropik ormanlardan 35 kat daha fazla karbon tuttuğunu ve kumlu habitatlara göre 40 kat daha fazla canlı barındırdığını ifade etti.

Oksijen Seviyesi Artırılacak

Prof. Dr. Sarı, "50 metrenin altında oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Bu çerçevede deniz çayırlarının önemi artıyor çünkü deniz çayırları oksijen üretiyor," dedi. Ayrıca, projenin Türkiye'de ilk kez gerçekleştirildiğini belirtti.

Ekosistemin Korunması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Beyhan Oktar, deniz çayırlarının iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir karbon yutak alanı olduğunu vurgulayarak, denizlerin oksijen kaynağı ve akciğerleri olarak işlev gördüğünü açıkladı.

Bu projeyle, deniz çayırlarının yayılmasının sağlanması ve deniz ekosisteminin korunması amaçlanmaktadır.

Kaynak: DHA