Erzin-1 GES, tamamlandığında Türkiye'nin en büyük ikinci güneş enerjisi santrali olarak 140 MW kurulu güce sahip olacak. Şu anda 60 MW kapasite ile kısmi olarak işletmeye alınan santralin, Ekim 2024'te tam kapasite ile faaliyete geçmesi öngörülüyor.

Erzin-1 GES projesinin finansmanı, Ziraat Bankası kredisi ve DZ Bank aracılığıyla sağlanan Euler Hermes kredisi ile destekleniyor. 2023 Ekim ayında GE Vernova ve İnojen Enerji ile yapılan tedarik, kurulum ve devreye alma anlaşmalarının ardından proje, tamamlandığında yıllık 270 milyon kWh elektrik üretecek. Proje, inşaat sürecinde bölgede 500 kişiye istihdam sağlayarak, 6 Şubat depremlerinin ardından normalleşme sürecine katkıda bulunuyor.

10 Kızıl Geyik Doğaya Salındı 10 Kızıl Geyik Doğaya Salındı

Santral, kullanılan PV modüllerdeki 'bifacial' teknolojisi sayesinde çift yönlü ışınımdan faydalanarak enerji üretimi gerçekleştirecek ve 106 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak. Yaklaşık 2 bin dönümlük alanda kurulan santralin, 2024 yılı Ekim ayında tam kapasiteye ulaşması planlanıyor. Erzin-1 GES, bölgenin elektrik talebini azaltacak ve enerji kalitesini artıracak, ayrıca yılda 175 bin ton ek karbon emisyonunun azaltılmasına yardımcı olacak.

Erzin-1 GES, Güneş Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Amaçlı Bağlantı Kapasite Tahsisi ve Yerli Malı Kullanım Karşılığı Tahsis (YMKT) yöntemi ile kazanılan YEKA GES-4 Erzin-Viranşehir yarışmasında kısmi olarak devreye alınan ilk proje olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: DHA