2 çocuk babası Mahmut Yıldırım’da kırtasiye alışverişinin kendilerini zorladığını, defterin incesini, kalemin ucuzunu almayı tercih ettiklerini belirterek, "Her şeyin artık kalitesini geçtik ucuzu neyse, neyi tasarruflu alabiliriz, neyi kısabiliriz derdine düştük" dedi

Gaziantep’te Tramvaya Yıldırım Düştü Gaziantep’te Tramvaya Yıldırım Düştü

2023-2022 eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kaldı. 11 Eylül’de ilk zilin çalacağını eğitim öğretim yılında okula yeni başlayacak öğrenciler için tarih 4 Eylül. Okul öncesi eksik malzemelerini tamamlamak isteyen veliler uygun fiyatlarla alışveriş için Fatih’teki Tahtakale’nin yolunu tuttu. Anne ve babalar defter, çanta, kalem kuru, su matarası gibi okul malzemeleri için kırtasiyeleri gezerek uygun fiyatlı ürünleri aradı.

Esnaf ise geçen seneye göre kırtasiye malzemelerinde yüzde 60’a varan zam olduğunu söylerken, velilere göre bu rakam yüzde 100’lere varıyor. Kırtasiye ürünleri satışı yapan Ferruh Büyükoğlu “ Veliler artık tasarruf yapıyor. Daha ucuz silgi, kalem alıyor. Daha ince defter bakıyor” dedi. Tahtakale de okul çantaları 500 liradan başlıyor, 2 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Suluk ve beslenme çantaları ise 35-40 liraya da var, 250-300 liraya da. En ucuz defter 25 lira, en ucuz kalem ise 2.5 lira.

64e86eee470a9b2a70a08400

“ ÇANTA HARİÇ BİR ŞEY İÇİN 600 LİRA ÖDEDİK”

Kırtasiye alışverişleri için Gebze’den Tahtakale’ye alışverişe gelen 2 çocuk babası Mahmut Yıldırım, “ Çocuklarımdan biri okula yeni başlayacak, diğeri 3.sınıf. Gebze’den geldik. Orada  fiyatlar pahalı gelmişti ama burada da anı. Bu işin içinden nasıl çıkacağız inanın bilmiyoruz. Geçen seneden biliyorum neredeyse fiyatlar yüzde 100 artmış. Geçen yıl 100 liraya aldığımız çantayı şimdi sorduğumuzda 350 TL deniliyor. Masraflar çok hayat pahalı. Ufak bir defter sorduk 25-30 lira deniliyor. Esnafa da hak vermek lazım. Giyimde de, gıdada da, herşeyin artık kalitelisini geçtik, ucuzu neyse, bütçemize göre, cebimize göre neyi alabiliriz neyi kısabiliriz bunun derdine düştük.

“EN BÜYÜK ZAMLAR OKUL ÇANTALARINDA”

Kırtasiyesi olan Yağız Aslan, “ Aslında bu zamanlar bu bölge çok kalabalık olurdu bu sene acayip ilerliyor, demek ki son gün yüklenecek herkes. Biz de bekliyorz. Geçen seneye göre kıyasla fiyatlar yüzde 60’a kadar arttı. Okul çantaları da 500-600 TL’den başlıyor. Marka model olarak daha yukarılara çıkabiliyor. Klasik okul ürünleri sulu boya, kuru boya, pastel boya 35-40 liraya da var 60-70 liraya da, modelie göre 150-200 liraya kadar çıkabiliyor. Kurşun kalemler 2 buçuk 3 liradan başlayıp 7 buçuk 8 liralara kadar gidiyor. Silgiler de 2 buçuk liradan 15 liralara kadar gidiyor. Onlarda ciddi bir artış yok. Herşey de artış var ama onlarda çok yok. En çok okul çantası grubunda artış var tabii. Kumaş grubunda ciddiartış var. Alıcı kendi kesesine dikkat ediyor. Eskiden herkes kaliteliyi almaya çalışıyordu ama artık fiyatlar malum, şartlar malum. Herkes kendi kesesine ne uyuyorsa ona yöneliyor haliyle. Artık kaliteye çok bakılmıyor. Biraz daha tasarruf dönemi herkes açısından" diye konuştu.