11 Nisan gecesi yaşanan düşük sıcaklıklar, bölgedeki elma ve kayısı ağaçlarında büyük zarara yol açtı. Soğuk havanın ardından tarlalarını kontrol eden çiftçiler, ürünlerin neredeyse tamamen yok olduğunu görünce yetkililere çağrıda bulundu.
Yeşilhisar Ziraat Odası Başkanı Murat Demirel, don olayının tarımsal üretimi neredeyse durma noktasına getirdiğini belirtti. “Elma ağaçlarımız yüzde 100 oranında zarar gördü. Kayısı bahçelerinde ise hiçbir ürün kalmadı. Bu yıl meyvecilik adına verim alma ihtimalimiz yok. Bölgemizde 33 bin dekarlık alanda elma, 4 bin dekar alanda kayısı üretimi yapılıyordu. Türkiye genelinde meyve üretiminde 5. sırada yer alıyoruz ve yıllık 250 bin tonluk üretim kapasitemiz var. Şu an soframıza koyacak elma bile kalmadı,” dedi.
“Devlet Yanımızda Olsun”
Musahacılı Mahallesi’nin muhtarı ve aynı zamanda elma üreticisi olan Yakup Şen, yaşadıkları kaybın boyutuna dikkat çekerek, “11 Nisan’ı 12’sine bağlayan gece don afeti yaşadık. Üretici olarak ciddi zararlarla karşı karşıyayız. Yetkililerden beklentimiz, böyle zor zamanlarımızda çiftçiyi yalnız bırakmamalarıdır,” ifadelerini kullandı.
Çiftçilerden İbrahim Arı ise geçmişte yaşadıkları benzer bir felaketi hatırlatarak, “2004 yılında yaşadığımız don olayında 2290 sayılı yasadan destek aldık. Bugün de aynı şekilde mağduriyetimizin giderilmesi için o kanundan yararlanmak istiyoruz. Bu konuda devletin desteğini bekliyoruz,” dedi.
Kayadibi Mahallesi Muhtarı Muharrem Özkan da çiftçilerin karşılaştığı durumun boyutunu “Bölgedeki üretici için bu büyük bir yıkım oldu. Destek olmadan toparlanmamız mümkün değil,” sözleriyle özetledi.