Erbaa’da yayla ve ovalarında yetiştirilen Karayaka Koyununun etinin lezzeti bakımından Trakya bölgesine özgü kıvırcık koyunundan sonra en önemli ikinci koyun ırkı olarak kabul ediliyor.

Orta Karadeniz bölgesine özgü bir ırk olan Karayaka koyunu, süt verimi en düşük ırklardan biri olmasına rağmen etinin lezzetiyle tanınıyor. Erbaa’ya bağlı Karayaka beldesine adını veren ırk kış aylarında Erbaa Ovası'ndaki meralarda besleniyor. Kışı ovada yazı ise yaylada geçiren hayvanlar mayıs ayının başlarında yaklaşık 20 gün süren yayla yolculuğu başlıyor. Uzun süren yolculuğun ardından Giresun’un Karagöl Yaylası'na ulaşıyor. Sonbahara kadar yaylada kalan hayvanlar tekrar kışı geçirmek için Eylül ayı gibi yeniden Erbaa Ovası'na geliyor. Osmanlı döneminde etinin lezzetiyle namı saray mutfağına kadar ulaşan Karayaka koyunu Samsun, Ordu, Tokat ve Giresun illerinde yetiştiriliyor.

ERBAA ERKEK ANADOLU İMAM HATİP LİSESİNDEN GAZZE İÇİN KERMES ERBAA ERKEK ANADOLU İMAM HATİP LİSESİNDEN GAZZE İÇİN KERMES

Karayaka koyununun Osmanlı döneminde saray eti olarak bilindiğini ifade ediliyor. Karayaka koyunu tarihte Osmanlı döneminde saray eti olarak biliniyor. Dolayısıyla o dönemdeki lezzeti tadan Osmanlı hanedanının sofralarını süsleyen Karayaka koyununun o lezzetini, o kalitesini Erbaa’nın o güzel mera alanlarında otlayan bu hayvanlardan aynı lezzeti günümüzde de devam ediyor. Karayaka koyununun en büyük özelliklerinden biri kuyruğunda diğer türlerde olduğu gibi yağ olmaması. Bu da kuyruktaki yağın tüm vücuda eşit şekilde yayılıp daha da lezzetlenmesine sebep oluyor.

Sabriye Er Kelkit Gazetesi (Özel)

Editör: Muhammed Özkan