Sivas Doğal Irk Kangal Köpeği Sevenler ve Koruyanlar Derneği Başkanı ve köpek uzmanı Orhan Yalçınkaya, "Kangal köpeği diğer köpek ırklarından farklıdır. Ancak bunu ortaya koyacak bir kurum şu anda yok. Kangalların dünyada tanınması için gen haritalarının tam anlamıyla çıkarılması gerekiyor” dedi.

Soğuk havaya dayanıklılığı, içgüdüsel davranışı, sürü koruma ve sahibine sadıklığı ile bilinen Sivas'ın ünlü Kangal köpekleri, dünya genelinde tanınmış köpek ırk ve federasyonları tarafından Safkan ırk olarak tescillenmiyor. Yalnızca 2018 yılında Belçika'da bulunan Uluslararası Kinoloji Federasyonu (FCI) tarafından tescillenen Kangal köpekleri, başta American Kennel Clup (AKC) olmak üzere birçok federasyon tarafından ise safkan ırk olarak görülmüyor.

Kangal köpeklerinin Türkiye'deki gen haritasının tam anlamıyla çıkarılmadığını ve bu yüzden de dünyadaki büyük federasyonlar tarafından tanınmadığını söyleyen Sivas Doğal Irk Kangal Köpeği Sevenler ve Koruyanlar Derneği Başkanı ve köpek uzmanı Orhan Yalçınkaya, "Kangal köpeği diğer köpek ırklarından farklıdır ancak bunu ortaya koyacak bir kurum şu anda yok. Kangalların dünyada tanınması için gen haritalarının tam anlamıyla çıkarılması gerekiyor.

Rus Dağcılar, Ağrı Dağı'nda Tipiye Yakalandı Rus Dağcılar, Ağrı Dağı'nda Tipiye Yakalandı
Editör: Şaban Konyar