Durmaz açıklamasında Çerkeslerle barış ve kardeşlik içinde yaşamayı sürdüklerine vurgu yaparak, sürgünü insanlık tarihinin kara lekesi olarak nitelendirdi.

Tokat Uzmanlarından Yerel Üretim Konusunda 7 Önemli Öneri Tokat Uzmanlarından Yerel Üretim Konusunda 7 Önemli Öneri

“İnsanlık tarihine kara bir leke olarak yazılan Çerkes Sürgünü üzerinden 159 yıl geçmesine rağmen hafızalarımızda acıyla yer alıyor.

101 yıl süren savaşlarda 100 binlerce Kafkasyalı hayatını kaybederken, savaş sonunda yüz binlerce Çerkes kardeşimiz ana vatanını terk etmek zorunda bırakıldı. 21 Mayıs 1864’de Çarlık Rusyası'nın, Çerkesleri anavatanları Kafkasya'dan sürmesinin üzerinden 159 yıl geçti. Eğer bu utanç verici olay yaşanmasaydı 20 milyon Çerkes kardeşimiz ana yurdunda yaşayacaktı.

Memleketimiz Tokat’a yerleşerek kültürlerini yaşatan Çerkes köyleri diğer halklarla birlikte barış ve kardeşlik içerisinde, demokratik anlayışının gereği uyum içerisinde yaşamaktadırlar.

Toplumsal bir dayanışma ve yardımlaşma içerisinde diğer bölgelere örnek olmaktadırlar. Yaşam tarzları, mertlikleri, devlete sadakatleri, kadına verdikleri önem ve değerle, folklorleri ile güzel Anadolu’ya farklı bir renk kattılar. Birlikte yaşama kültürümüzün çimentosu olup ülkemize güç verdiler.

Farklılığımız zenginliğimiz, birliğimiz gücümüzdür. Ülkemizde etle tırnak gibi olduğumuz Çerkes kardeşlerimizin maruz kaldığı acıları yüreğimizde hissediyoruz.

 Sürgünün 159.yılında; 21 Mayıs 1864’de anavatanları Kafkasya’dan insanlık dışı yöntemlerle sürgün edilen kardeşlerimizi saygıyla anıyor, yeryüzünde bu ve benzeri acıların bir daha yaşanmamasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.