Tokat'ın Çevreli Kasabası Sivrin Yaylası’ndan geçen ve uzun yıllardır kış aylarında karla kaplanan Kar Deresi'nde, ilk kez mart ayında kar birikintisi gözlenmedi.

Tokat'ta "Enine Boyuna Bağımlılık ve Mücadele" Konulu Panel Düzenlendi Tokat'ta "Enine Boyuna Bağımlılık ve Mücadele" Konulu Panel Düzenlendi

İklim krizinin beraberinde getirdiği değişimler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kendisini hissettiriyor. Tokat'ın Çevreli kasabasında yaşayan halk, mart ayında ilk kez Kar Deresi'nde kar görmeme şaşkınlığını yaşadı.

Çevreli kasabası halkı, bu hafta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda mart ayında Kar Deresi'nde ilk kez kara rastlamadıklarını ifade etti. Yıllardır değişen iklim koşulları karşısında dere yatağında hiç kar görülmediği belirtildi.

Eskiden Sürekli Beyaz Örtüyle Kaplıydı

Dere yatağının eskiden kış ayları boyunca karla kaplı olduğunu anlatan paylaşım, iklim değişikliğinin yaygın etkilerinden birini daha gözler önüne serdi.

Çevreli Kasabası adlı facebook sayfasından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ‘’Sivrin Dağı'nın kaynaklarını besleyen unsurlar geçmişte bugünkinden farklıymış. Kaynaklara göre, eskiden Sivrin Dağı'na o kadar çok kar yağarmış ki sadece yağmur ve kar suları değil, uzun yıllar erimeyen buzullar da dağın kaynaklarını beslermiş. Birkaç insan nesli önceye kadar, buzullardan beslenen buzul gölleri Sivrin Yaylası'nda bulunurmuş. Bu bölgeye "Göller Mevkii" adı bu buzul göllerinden gelmektedir. Bu göllerden biri olan ve Gelin Taşı'ndan önce yolun hemen altında bulunan göl, berrak suları ve sayısız küçük gölcükleriyle dikkat çekermiş.’’

Editör: Mert Kaya