14 uzman kontrol ekibinin katılımıyla eş zamanlı yürütülen denetimler, yasa dışı avcılık ve mevzuata aykırı satış yapan işletmeleri mercek altına aldı.
7 Farklı Lokasyonda Kapsamlı Kontrol
Denetimler, Muğla’nın stratejik öneme sahip 7 ayrı lokasyonunda titizlikle gerçekleştirildi. Operasyon kapsamında ekipler sadece satış noktalarıyla sınırlı kalmayarak; 43 toplu tüketim yeri, 35 balık satış noktası, 2 depo ve 3 stratejik karaya çıkış noktasını mercek altına aldı. Yapılan incelemeler neticesinde, yasal mevzuatı ihlal ettiği saptanan 6 farklı işletmeye toplamda 379 bin 176 TL tutarında idari para cezası uygulandı.
El Konulan Ürünler ve Kaçak Av Malzemeleri
Sadece para cezasıyla yetinilmeyen denetimlerde, standart dışı avlanan veya kayıt dışı satışa sunulan çok sayıda deniz ürününe de el konuldu. Operasyon raporuna göre el konulan ürünlerin dökümü şu şekilde gerçekleşti:
42 kg istavrit ve 9 kg çipura
7 kg mezgit ve 4,5 kg lahos
4 kg tekir, 1,95 kg dil balığı ve 1,40 kg sargoz
Ayrıca, deniz ekosistemine ciddi zararlar veren ve yasaklı yöntemlerle kullanılan av araçları da ekiplerin radarına takıldı. Sahipleri tarafından terk edildiği belirlenen 440 metre uzunluğundaki markasız uzatma ağı ile bir adet serpme ağa, mülkiyeti kamuya geçirilmek üzere el konuldu.
Sürdürülebilirlik Vurgusu
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, bu tür denetimlerin yalnızca bir cezalandırma mekanizması olmadığını, asıl amacın Muğla’nın zengin su ürünleri potansiyelini gelecek nesillere aktarmak olduğunu vurguladı. Mevzuata aykırı avcılığın hem ekonomik hem de ekolojik dengeleri sarstığına dikkat çekilerek, denetimlerin il genelinde kararlılıkla devam edeceği bildirildi.




