Geçmişi çok eskilere dayanan İskilip ramazan keşkeği mahalle aralarındaki özel keşkek fırınlarında yapılır. Malzemeleri konulan çömlek kaplar sabah erkenden fırınlara yerleştirilir. Fırıncılar çömleklere su ekledikten sonra meşe ateşindeki fırına yerleştirip 8 saat pişmeye bırakırlar. Keşkek kapları karışmaması için silinmez yazı veya yanmaz malzeme ile işaretlenir.

 İskilip ramazan keşkeği ekstra bir sos kullanılmadan sıcak olarak servis edilir ve hazırlandığında kırmızıturuncu bir renk alır. Doğrudan odun ateşine maruz kalmadan çömlekte uzun süre pişirildiği için bileşenler suyunu muhafaza eder ve ağızda dağılan orta akışkan kıvam alır. İskilip ramazan keşkeği, İskilip Belediyesi tarafından 23.09.2021 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür .

Erbaa Sıcaklarından Biraz Olsun Serinletecek Orman Meyveli Parfe Tarifi? Erbaa Sıcaklarından Biraz Olsun Serinletecek Orman Meyveli Parfe Tarifi?

Bugün gazetemiz okurları için Zeynep Doğan İskilip Ramazan Keşkeği nasıl yapıldığını anlattı. Doğan, yapılışı için malzeme listesi ve yapılışını anlattı. Zeynep Doğan:  “İskilip Ramazan Keşkeği Tarifi Ait Olduğu İl: Çorum Porsiyon: 4 Kişilik Hazırlama ve Pişirme Süresi: 9 Saat Malzemeler Miktar Kemikli dana veya koyun eti 300 gram Buğday yarması 150 gram Kuru soğan 1 adet Domates 1 adet Yeşilbiber 1 adet Domates salçası 15 gram Tereyağı 15 gram Tuz 5 gram Karabiber 4 gram Kırmızıbiber 4 gram Su 400 mililitre Yapılışı Sıcak suda yıkanan buğday çömleğe konulup üzerine soğan, biber ve domates doğranır. Ardından kemikli et, tereyağı, salça ve baharatlar ilave edilir. Çömleklere suyu katılarak meşe odunuyla yakılmış taş fırına yerleştirilir. Yanan meşe odunlarının koruyla yaklaşık sekiz saat pişirilip sıcak olarak servise hazırlanır. Sunumunda sos kullanılmaz. Afiyet Olsun” dedi.

Muhabir: Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi (Özel)