Türkiye'de mevcut 81 ilin dışında il statüsüne yükseltilebilecek ilçeler arasında yer alan Erbaa'nın hangi plaka kodu alacağı merak ediliyor. Taşıt plaka kodlarının belirlenmesinde esas alınan kriterleri incelediğimizde, Erbaa'nın plaka kodu da buna göre belirlenecek.

Taşıt Plaka Kodları Neye Göre Belirleniyor?

Türkiye'de kullanılan taşıt plaka kodlarının belirlenmesinde bazı temel kriterler esas alınmaktadır. Bu kriterler 1962 yılında yürürlüğe giren mevzuatla belirlenmiş olup o tarihten bu yana değişmediği düşünülmektedir. Peki bu kriterler nelerdir?

İllerin Alfabetik Sıralanması
Taşıt plaka kodlarının ilk iki rakamı, illerin Türk alfabesine göre alfabetik sıralamasına göre verilmektedir. Örneğin Adana 01, Afyonkarahisar 03, Ankara 06 şeklindedir.

Coğrafi Konumları
İller arasındaki coğrafi konum da dikkate alınmaktadır. Komşu illere yakın kodlar verilmeye çalışılmaktadır. Örneğin İstanbul 34, Kocaeli 41, Sakarya 54 gibi.

İdari Yapılarındaki Değişiklikler
İllerin adlarının ve sınırlarının değişmesi durumunda plaka kodlarında da değişikliğe gidilebilmektedir. Örneğin Mersin ili önce İçel iken daha sonra adı değiştirilmiştir.

Yeni İl Olacak Yerlere Verilen Kodlar
Sonradan il statüsü kazanan yerleşim yerlerine sırasıyla 62, 63, 64 gibi kodlar verilmektedir. Böylece sıralama devam ettirilmektedir.

Özel Durumların Dikkate Alınması
İstanbul özel bir durum teşkil etmekte, nüfus yoğunluğundan ötürü 34 kodu verilmiştir. Ayrıca ilçeler de kodlarla temsil edilmektedir.

Erbaa İl Olacak İlçeler Arasında

Erbaa ilçesi, Türkiye'nin il sayısını 81'den daha da artırması planlanan ilçelerdendir. Eğer Erbaa'ya il statüsü verilirse, plaka kodu da buna göre belirlenecektir. Çünkü yeni il statüsüne kavuşacak diğer ilçelere sırasıyla 82, 83, 84 kodları verilecek.

Mide Fıtığına Cerrahiden Çözüm: Erbaa Hastanesi'nde İlk Kez Gerçekleştirildi Mide Fıtığına Cerrahiden Çözüm: Erbaa Hastanesi'nde İlk Kez Gerçekleştirildi

Muhabir:Hüseyin Akçay

Editör: Mert Kaya