Haziran ayının ikinci haftasında borç yapılandırma başvuruları binlerce kişinin gündeminde bulunuyor. Resmi Gazete tarafından gelen son açıklamaya göre vergi cezaları, sigorta primleri, KYK borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun yürürlüğe girdi. Online sistem üzerinden alınan başvurularla beraber vatandaşlar KYK öğrenim kredisi, Trafik cezaları, MTV, SGK primleri, vergi gibi birçok borç için taksit imkanından faydalanabilecek. Resmi Gazete’nin yürürlüğe girmesi ile borç yapılandırması detayları belli oldu. Buna göre; 2021 Vergi borcu yapılandırma nasıl yapılır? KYK, trafik cezaları, MTV, SGK primleri ve vergi borç yapılandırma başvurusu nasıl yapılır. İnternet üzerinden online başvurular için      interaktif Vergi Dairesine, www.gib.gov.tr ve www.turkiye.gov.tr adreslerinden de erişilebiliyor.

Borç yapılandırma kanunu yürürlüğe girdi. Koronavirüs salgını sebebiyle KYK öğrenim kredisi, Trafik cezaları, MTV, SGK primleri ve vergi borçları gibi ödeme kolaylığını sağlanacağı borç yapılandırması merakla bekleniyordu. KYK öğrenim kredisi, Trafik cezaları, MTV, vergi borcu gibi birçok borcun taksitli ödenmesini sağlayan bu kanunla ilgili yapılan açıklamada başvuruların 31 Ağustos tarihine kadar alınacağı ifade edildi.  

Borç yapılandırma ile ilgili yayınlanan kanun son dakika haberi olarak gündemdeki yerini aldı. SGK, KYK, MTV, Trafik cezaları, vergi borcu yapılandırma başvurusu için vatandaşlar elektronik ortam üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor. 30 Nisan tarihinden önceki kesinleşmiş borçlar yapılandırmadan yararlanacak. Bunun için 31 Ağustos'a kadar başvuru yapılması gerekecek. İlk taksit ödemeleri eylül sonuna kadar yapılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı vergi borçlarında yapılandırma başvurularının başladığını belirterek, fırsattan yararlanmak isteyenler için son tarih olarak 31 Ağustos 2021'i gösterdi.

30 Nisan tarihinden önceki kesinleşmiş borçlar yapılandırmadan yararlanacak. Bunun için 31 Ağustos'a kadar başvuru yapılması gerekecek. İlk taksit ödemeleri eylül sonuna kadar yapılacak.

DEM Parti Yöneticileri Hakkında Adli Soruşturma Başlatıldığını Açıkladı DEM Parti Yöneticileri Hakkında Adli Soruşturma Başlatıldığını Açıkladı

Düzenleme, 2016-2020 yılları arası için matrah artırımı da getirdi. Matrah artırımında bulunan mükelleflerin 2021 yılına devreden zararlarının yüzde 50'si silinecek. Dava safhasındaki kesinleşmemiş amme alacakları da yapılandırılacak.

Vergi cezaları, sigorta primleri, KYK borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, işletmeler 2016-2020 yılları arası için matrah artırımına başvurabilecek.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, 30 Nisan 2021 ve öncesinde beyana dayanan vergilerde verilmesi gereken beyannamelerin vergi, vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme cezaları, 2021 yılı için 30 Nisan 2021 tarihine kadar tahakkuk eden vergi, vergi cezaları, gecikme faizi, gecikme cezaları, idari para cezaları, SGK tarafından tahakkuk ettiği halde ödenmemiş, sigorta primleri, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi ile bunlara bağlı gecikme cezaları belediyelerin amme alacakları kapsıyor.

Belediyelerin su, atık su ve katı atık ücretleri, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da yapılandırılabilecek.

Motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek.

2021 borç yapılandırma kapsamında vergi borcu olanlar başvurularını e-devlet üzerinden giriş yaparak "İnteraktif Vergi Dairesi" uygulaması üzerinden yapabilir. Başvuru işlemleri sistemde Yapılandırma İşlemleri başlığı altında "7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri" bölümünden başvuru gerçekleştirilebiliyor.

2021 yılında yasalaşan yeni borç yapılandırma fırsatından yararlanmak için 31 Ağustos 2021 tarihine kadar başvuru yapılması gerekecek.

Editör: TE Bilişim