Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bakanlıkta bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Abdullahiyan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak, "İran Cumhurbaşkanı'nın Türkiye’ye planladığı ziyaret ertelenmişti; o ziyaretin tekrar gerçekleşmesi için neler yapabiliriz, birlikte konuştuk. Deprem meydana geldikten sonra hemen acımızı paylaşan İran devletine ve halkına teşekkür ediyoruz. Hemen taziyelerini ilettiler, yardım teklifinde bulundular, 150 kişilik arama-kurtarma ekibi geldi, Gaziantep’te 11 vatandaşımızı enkazdan çıkardılar. Çok fazla insani yardım ve Adıyaman’a kurdukları sahra hastanesi için gerekli materyalleri getirdiler. Adıyaman’da bir çadır kent de kurdular. Deprem meydana gelir gelmez İranlı kardeşlerimiz gerek Tahran’daki büyükelçiliğimize gerek başkonsoloslarımıza koşarak birçok yardımı ulaştırdılar. Önümüzdeki süreçte ben de İran’ı ziyaret etmeyi planlıyorum. Enerji konusunda iş birliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz" diye konuştu. 

Bakan Yerlikaya: 20 ilde 70 FETÖ şüphelisi yakalandı Bakan Yerlikaya: 20 ilde 70 FETÖ şüphelisi yakalandı

'KOMPLO TEORİLERİ HER ZAMAN ATILIR'

Soruları da yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, Suriye’ye deprem yardımlarının aktarımı için yapılan çalışmalara ilişkin, "Suriyeli kardeşlerimiz de bu depremde vefat etti. Bir taraftan kendi yaralarımızı sararken Suriye’de depremden etkilenen kişilere duyarsız kalmamız mümkün değildi. Uluslararası yardımların Suriye’ye depremden etkilenenlere ulaştırılması için elimizden geleni yaptık. Cilvegözü sınır kapımız, maalesef bu kapıya ulaşan yollar da deprem nedeniyle zarar gördü. Bunların kısa sürede tamir çalışmaları yapıldı. Bugüne kadar bu kapıdan 475 yardım TIR’ı geçti. Birleşmiş Milletler (BM) yardımları kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Diğer taraftan insani yardım götürmek isteyen tüm uçaklara hava sahamızı da açtık. Ayrıca Kilis’te açık olan 2 sınır kapımızın da yardımlar için kullanılabileceğini söyledik ve BM bu sınır kapılarını kullanarak Suriyelilere yardım ulaştırdı. Yine bu kapıdan yardım ulaştırmak isteyen ülkelere de ya da yönetimlere de kim olursa olsun sivil toplum örgütleri, insani yardım kuruluşlarına aynı şekilde yardımcı olduk. Yani sonuçta Türkiye olarak duyarsız kalmadık, onlara ulaştırılacak yardımlar konusunda elimizden gelen desteği verdik. Bu bazen yanlış yorumlandı, 'Kapılar açılıyor, tüm Suriyeliler Türkiye’ye geliyor' gibi. Biliyorsunuz böyle durumlarda komplo teorileri her zaman atılır. İnsani konular bile bazen siyasete alet edilir. Bunu Türkiye’de de bazı siyasetçilerin yanlış yorumladıklarını gördük. Depremden bağımsız olarak da zaten BM’nin Suriye’ye insani yardımlarını Cilvegözü kapısından aktarılması eskiden beri devam ediyor" dedi.

'TEKNİK TOPLANTI İÇİN RUSYA’DAN DAVET ALDIK'

Bakan Çavuşoğlu, Suriye toplantısının savunma bakanları ve istihbarat başkanlarının katılımıyla Moskova'da 3'lü formatta gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Yaklaşık 2 ay önce kardeşim Hüseyin, Ankara ziyaretinde kendilerinin de bu formata Astana’da olduğu gibi katılmak istediklerini bize söylediler. Türkiye olarak 'İran’ın katılmasının hiçbir mahsuru yoktur' dedik.  Rusya’ya da 'İran’ın katılmasında bir mahsur yok' dedik, şimdi toplantı için çalışmalar devam ediyor. Bunu da dörtlü bir şekilde yapmayı planlıyoruz. Rusya’dan olası dışişleri bakanları toplantısının hazırlığı için teknik düzeyde bir toplantı yapma teklifi geldi. Gelecek hafta için bakan yardımcımızı da Moskova’ya göndereceğiz ve bu toplantıya İran tarafı da katılacak. Daha sonra yani bu toplantıda dışişleri bakanları toplantısının hazırlıkları yapılacak yine hepimizin uygun gördüğü bir zamanda dışişleri bakanları düzeyinde de toplantı gerçekleştirilebilir. Ama gelecek hafta Moskova’da teknik düzeyde dörtlü bir toplantı için Rusya’dan bir davet aldık, biz de bu toplantıya katılacağız" diye konuştu. 

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da ikili konuları görüşme fırsatı elde ettiklerinin altını çizerek, "Engellerin kaldırılması konusunda neler yapılması gerekiyor onu görüştük. Gümrük ve transit ilişkileri görüştük. İran, bölgesel iş birliği çerçevesinde Suriye ile Ankara arasında farklı bakış açılarını gidermek için kendi rolünü üstlenmeye hazırdır. İran, her türlü 4’lü formata Tahran-Moskova-Ankara-Şam arasındaki formata hazır olduğunu beyan ediyor" dedi.

Editör: TE Bilişim