2022 gezegeni besleme hedefinize Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün gıda israfını azaltmak için 9 önemli ipucu ile başlayabiliriz.

1- Daha küçük porsiyonlar isteyin; yemeğe başlarken tabağınıza tüketebileceğinizden daha fazla porsiyonda besin almadığınızdan emin olun.

2- Akıllı alışveriş yapın; fazla alışverişten kaçınmak için önceden alışveriş listesi yapın ve alışverişe aç karnına çıkmayın.

3- Arta kalanları değerlendirin; kalan yemekleri/malzemeleri çöpe atmak yerine ertesi gün yemek yaparken kullananın.

Hem Emniyet Müdürü Hem Sanatçı; Erbaalılarla Buluştu Hem Emniyet Müdürü Hem Sanatçı; Erbaalılarla Buluştu

4- Mükemmel görünmeyen sebze-meyvelere de şans verin; sebze meyveleri güzel veya çirkin gıda diye ayırmayın, gıda israfı yapmamak için tüketilebilir olanları tercih edin.

5- Artıkları gübreye dönüştürün; tüketilmeyecek olanları değerlendirin, kompost(bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozularak dönüştüğü organik gübre) yapmayı deneyin.

6- Etiket okumayı öğrenin; besinlerin üzerindeki son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihlerinin anlamın bilin. STT geçen bir besinin tüketilmesi güvenli değilken, TETT geçen bir besini eğer hala eski özelliklerini taşıyorsa tüketebilirsiniz.

7- Buzdolabı sıcaklığını kontrol edin; gıdalarınızın buzdolabında daha uzun süre taze olarak saklanıp muhafaza edildiğinden emin olmak için buzdolabını doğru dereceye getirin. (1-5 derece arası )

8- Mutfakta ‘’ilk giren ilk çıkar’’ kuralını uygulayın; alışverişten döndüğünüzde buzdolabı ve dolaplardaki besinlerin yerini değiştirin. Daha önce aldığınız besinlerin dayanma süresi daha az olduğu için önce onları tüketmeye özen gösterin.

9- Gıdanızı paylaşın; paylaşmak önemsemektir. İhtiyacınızdan fazla olanları, ihtiyacı olanlarla paylaşın.

Bu topraklarda yetişen her besin çok değerli, daha az paketli gıdaya yer verelim ve daha çok topraktan çıkanlara odaklanalım. Her geçen senede bir önceki senin besin değerini bulamayabiliriz çünkü.

Dyt Selin Çöl Aydın

Editör: TE Bilişim