Ulusal Fındık Konseyi yöneticisi Sebahattin Arslantürk rekolte düşüklüğüyle ilgili olarak, “ Bu yıl fındık için boş oranı 20 yılın en yüksek seviyesinde. Tarımsal uygulamaları vaktinde ve çok dikkatli yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin fındık ambarı olan Karadeniz’de hasadı devam eden fındıkta verim ile kaliteyi düşüren hastalıkları, “kozalak akarı” ve “küllenme” ile zararlı böcek türleri olan “Kahverengi-yeşil kokarca” ve “Turunçgil uzun antenli teke böceği”ne karşı başlatılan biyolojik ve kimyasal mücadeleler sürüyor. Tüm bunların yanı sıra fındık küresel ısınmaya bağlı kuraklıktan da etkileniyor. Özellikle yağışa ihtiyaç duyduğu zamanlarda yaşanan kurallık verimi etkiliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nce Türkiye’nin 2023 yılı tahmini fındık rekoltesinin geçen yıla göre 47 bin 356 ton gerileyip 717 bin 931 ton olarak açıklandığı fındıkta UFK tarafından yapılan araştırmaya göre “fındık için boş” oranı son 20 yılın en yüksek seviyesinde.

‘REKOLTEDE KAYIPLAR DEVAM ETMEYE BAŞLADI’

UFK Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, fındıkta verim ve kaliteyi arttırmaya yönelik olarak, ayrıca üretim alanlarının genişletilmesi çalışmalarına ağırlık verilmesine rağmen rekoltede ciddi zararlar yaşandığını belirtti. Arslantürk “Son yıllarda fındık konusunda üreticinin bahçeye bakması daha eski yıllara göre çok daha iyi noktalara geldi ama 750 bin hektarlık alanda her yıl rekoltede kayıplar artarak devam etmeye başladı. Bunun asıl nedenini iklim değişimine bağlı gelişimindeki yaşanan sorunlara ve zararlıların son yıllarda artmasına bağlıyoruz. Örneğin bu sezon küllenme ve kokarca zararının fındığa çok ciddi oranda zarar verdiğini gördük. Uzun yıllar bahçelerdeyim, sürekli bir inceleme yapıyorum. Bu yıl fındık boş oranının son 20 yıla göre en yüksek seviyede olduğunu gördük” dedi.

64e714b950acca5fa0b7a9fa

‘TARIMSAL UYGULAMALARI ÇOK DİKKATLİ VE ZAMANINDA YAPMALIYIZ’

Nevşehir-Aksaray Kara Yolu Sel Nedeniyle Trafiğe Kapandı Nevşehir-Aksaray Kara Yolu Sel Nedeniyle Trafiğe Kapandı

Tarımsal uygulamaların zamanında ve dikkatle yapılması gerektiğini belirten Arslantürk, “İklime bağlı bazı şeyleri müdahale edemediğimizden dolayı zamanında uygulanacak tarımsal uygulamaları o zamanlamaları çok dikkatli yapmamız gerekiyor. Yani üreticiyi o yönde uyarıyoruz. Sezon öncesi aşırı yağmurlar gördük, şimdi aşırı sıcaklar görüyoruz. Bunlar sürekli ürüne zarar veriyor maalesef. Zararlılarla bir şekilde kimyasal ve biyolojik mücadeleyi yapabilirsiniz fakat diğer gelişimle alakalı mücadele yapmanız oldukça güçleşiyor” ifadelerini kullandı.

64e714b950acca5fa0b7a9f264e714b950acca31b0f5563c64e714b950acca31b0f55636