Sağlam, kozalak akarlarının fındık bitkilerine verdiği zararın oldukça büyük olduğunu ve verim kaybına yol açabileceğini belirtti. İbrahim Sağlam, kozalak akarlarının fındığın meyve, yaprak ve sürgün gözlerini tahrip ederek ciddi verim kayıplarına neden olduğunu ifade etti. Sağlam, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Fındık kozalak akarları, yalnızca fındık çeşitleri üzerinde beslenen ve iki farklı formu bulunan zararlılardır. Bunlardan bir tanesi gal oluşturan form olup, bu form sadece generatif tomurcuklar üzerinde beslenerek kozalak oluşturur ve bu durum verim kaybına yol açar. Diğer form ise fındığın hem generatif hem de vejetatif kısımlarında beslenir, bu da meyvelerin ve tomurcukların dökülmesine, bitki organlarında deformasyona yol açar ve nihayetinde verimi olumsuz etkiler. Her iki türün de beslenmesi sonucu, dişi ve erkek çiçekler, tomurcuklar ve kozalaklar dökülür, bununla birlikte kuru sürgünler oluşur” dedi.

Minibüs Park Halindeki Araca Çarptı: 8 Yaralı
Minibüs Park Halindeki Araca Çarptı: 8 Yaralı
İçeriği Görüntüle

Kimyasal Mücadelede Ön Sayım Uyarısı

Fındık kozalak akarlarının çeşitli doğal düşmanlarının bulunduğuna dikkat çeken İbrahim Sağlam, bu düşmanlardan bazı türlerin, özellikle Verticillium lecanii gibi mikroorganizmaların, akarlar üzerinde yüksek etkiler gösterebildiğini söyledi. Ancak, Sağlam, mücadele yöntemlerinin çevreye ve faydalı organizmalara zarar vermemesi gerektiğinin altını çizdi ve bu bağlamda Entegre Mücadele Prensipleri'ne uygun olarak, kimyasal mücadelenin yalnızca son çare olarak düşünülmesi gerektiğini vurguladı. "Entegre mücadele" yaklaşımında, zararlılarla mücadele için çevreye dost yöntemlerin öncelikli olarak kullanılmasının önemini belirten Sağlam, kimyasal mücadele yerine mekanik yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğine de değindi.

Mekanik mücadele, kozalak akarlarına karşı oldukça etkili bir yöntemdir. Özellikle kışın yapraksız dönemde kozalakların toplanarak, bahçe içinde belirli bir alanda biriktirilmesi gerektiği belirtildi. Sağlam, sürekli mekanik mücadele yapılan bahçelerde kimyasal müdahaleye gerek kalmadığını, ancak mekanik mücadele yapılmayan bahçelerde kimyasal mücadele kararının alınabilmesi için bir ön sayım yapılmasının şart olduğunu ifade etti. Bu amaçla, belirli büyüklükteki fındık bahçelerinde, tesadüfi olarak işaretlenen dallarda kozalak sayımının yapılması gerektiği belirtildi. 1-10 dekar büyüklüğündeki bahçelerde 10 Ocak, 11-30 dekar büyüklüğündeki bahçelerde 20 Ocak ve 30 dekardan büyük olan bahçelerde ise 30 Ocak'ta kozalaklar sayılarak kaydedileceği bildirildi. Sayımların sonuçlarına göre, bir dalda ortalama 5 kozalak bulunması durumunda kimyasal mücadeleye karar verilmesi gerektiği ifade edildi.

En Uygun Kimyasal Mücadele Zamanı: Nisan Sonu

Kimyasal mücadele için en uygun zaman diliminin Nisan ayı sonu ile Mayıs ayı başındaki bir hafta olduğunu belirten Sağlam, bu dönemde uç sürgünlerin 4-4,5 yapraklı, yeni tomurcukların toplu iğne başı büyüklüğünde, yeni gelişen meyvelerin ise mercimek büyüklüğüne geldiğini ifade etti. Fenolojik takibi yaparak bu dönemin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Sağlam, ilaçlamaların bu bir hafta içinde tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Kimyasal mücadelede, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fındık kozalak akarına karşı tavsiye edilen bitki koruma ürünlerinin kullanılmasının önemli olduğunu belirten Sağlam, ilaçlamaların sabah erken saatlerde ya da akşamüzeri, iyi bir kaplama sağlanacak şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, ilaçlama esnasında, üreticilerin maske, eldiven ve diğer koruyucu ekipmanları kullanmaları gerektiği hatırlatıldı. Öğle saatlerinde ilaçlama yapılmaması gerektiği de uyarılar arasında yer aldı.

Son olarak, İbrahim Sağlam, fındık üreticilerine, fındık bahçelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve zararlılara karşı zamanında, ruhsatlı ilaçlarla müdahale edilmesi gerektiğini belirterek, verim kayıplarını önlemek için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Kaynak: DHA