Yaprak Sarması Nasıl Pişirilir?

Erbaa'da Bugün (03.05.2024) Vefat Edenler Erbaa'da Bugün (03.05.2024) Vefat Edenler

 İlk olarak yaprak sarmasının iç harcını hazırlamanız gerekiyor. İç harcını hazırlamak için 2 tane orta boyutta olacak şekilde kuru soğan, 1.5 su bardağı olacak şekilde pirinç, maydanoz, 1 yemek kaşığı olacak şekilde salça, karabiber, pul biber, kimyon, nane, tuz ve iki yemek kaşığı sıvı yağ. İlk olarak salamura yaprakları 2 ya da 3 dakika olacak şekilde sıcak suda bekletin. Daha sonra bu yaprakları bir güzel yıkayın ve bir başka süzgece alın. Daha sonra bir başka geniş kap alın ve içerisinde soğanları rendeleyin.

 Soğanları rendeledikten sonra üzerine bir miktar zeytinyağı ilave edin. İlave ettiğiniz zeytinyağı ne kadar soğan rendelemenize bağlıdır. İç harcını hazırlamak için pirinçleri de iyi bir şekilde başka bir kabın içerisinde yıkayın ve kapta bekletin. Bu noktadan itibaren baharatlar için salça, tuz ve ince kıyılmış olan maydanozları da kaba ekleyin ve karıştırın. Karıştırma işlemi tam olarak çiğ bir harç oluncaya kadar devam etmesi gerekir. Yaprağı güzel bir şekilde sert bir zeminde açın ve yapmış olduğunuz çiğ harcı bu yaprağı dolduracak şekilde bir miktar koyun. Daha sonra rulo yaparak bu yaprağı sarın.

 Yapmış olduğunuz bu işlemler yaprakların hepsi bitene kadar devam etmelidir. Sarmış olduğunuz yaprakların üzerine isteğe bağlı olarak da zeytinyağı ya da limon ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir. Sıcak su ilave ettikten sonra bu noktadan itibaren artık sarmaları pişirmeye başlayabilirsiniz. Geniş bir tencereye alarak sarmaları tek tek dizerek pişirme işlemine başlayabilirsiniz. Sarmaların pişirme esnasında dağılmaması için de tabağı sarmalar pişerken ters bir şekilde üzerine kapatabilirsiniz. Yaklaşık olarak 30 dakika kadar piştikten sonra artık sarmalarınız hazırdır. Afiyetle tüketebilirsiniz.

Muhabir: Murat Berber Kelkit Gazetesi (Özel)