Olay, 4 Kasım’da saat 15.00 sıralarında, Elif Nur Çalışkan’ın kontrolünü kaybettiği 34 BRN 148 plakalı otomobilinin, Çanakkale'nin Kocatepe Mahallesi'nde refüje çarpıp, yaklaşık 100 metre boyunca takla atmasıyla başladı. Kazada yaralanan Çalışkan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi'ne kaldırıldı. Ancak, 9 gün süren tedavi sürecinin ardından 13 Kasım’da beyin ölümü gerçekleşti. Çalışkan’ın ailesi, organ bağışında bulunarak, hayatını kaybeden sevdiklerinin organlarının başka insanlara umut olmasını sağladı.

Elif Nur Çalışkan’ın bağışladığı böbreklerden biri, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan operasyonla, 2 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren ve sağlığı giderek kötüleşen S.S.’ye nakledildi. S.S., yeni böbreğine kavuşarak sağlığına kavuşurken, hayatını yeniden kazanmış oldu.

"Bir Hayat Gider, Binlerce Hayat Yeşerir"

Böbrek nakli olan S.S., büyük bir mutluluk ve minnet duygusuyla, “2 yıldır diyaliz tedavisi görüyordum. Her 6 ayda bir kontrol amaçlı tahlillerimi yeniliyordum. Bu süreçte aktif bir böbrek vericim yoktu. Çanakkale'den gelen böbrek benim için büyük bir şans oldu. Yüzde 100 uyum sağladı ve şu an her şey çok iyi. Elhamdülillah hiçbir sıkıntı yok. Bu fırsatı bana veren ve organ bağışında bulunan herkese teşekkür ediyorum. Bir hayat gider, binlerce hayat yeşerir. Organ bağışının önemini anlatmak için bir çağrı yapmak istiyorum. Şu an üç küçük çocuğum var, beni dört gözle bekliyorlar. En kısa sürede taburcu olmayı ve onlarla yeniden birlikte olmayı sabırsızlıkla bekliyorum” diye konuştu.

Organ Bağışının Önemine Dikkat Çekildi

Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Bilgehan Yücel: 2024'te 26 Bin 938 Dosya Sonuçlandırıldı Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Bilgehan Yücel: 2024'te 26 Bin 938 Dosya Sonuçlandırıldı

S.S.’ye böbrek naklini gerçekleştiren Dicle Üniversitesi Organ Nakli Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Murat Sevmiş, organ bağışının ne kadar kritik olduğunu vurguladı. Sevmiş, “S.S., Muş'tan gelen ve 2 yıldır diyaliz tedavisi gören bir hastamızdı. Maalesef uygun bir böbrek vericisi bulamıyordu. 6’da 6 doku uyumu sağlanan böbrek, Çanakkale’den geldiğinde biz de çok mutlu olduk. Böbrek hemen çalışmaya başladı ve şu an hastamızın sağlığı gayet iyi. Ameliyat çok başarılı geçti ve hastamız birkaç gün içinde taburcu edilecek. Ancak, organ bağışının yetersiz olduğu bir gerçek. Maalesef, kadavradan organ temini çok zor hale geliyor. Bu nedenle, daha fazla insanın organ bağışı konusunda duyarlı olmasını istiyoruz. Çünkü organ bekleyen çok sayıda hasta var ve organ bağışı hayat kurtarabilir” dedi.

Sevmiş, organ bağışının toplumda daha fazla yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekerek, organ bağışında bulunmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguladı.

Kaynak: DHA