İstanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuksuz sanık Cihan Kolivar katıldı. Cihan Kolivar savunmasında, "50 senelik fırıncıyım, 35 senedir de İstanbul'da yöneticilik yapıyorum. 4 yıldır da kendi kurduğum sendikanın başkanlığını yapıyorum. Benim sorunum İstanbul'da kaliteli, ucuz ekmek yapmak. Benim derdim ilçe belediyelerle, imar yasasındaki düzenlemeler açıktır. Ekmek fırınları küçük sanayi bölgesinde açılabileceğine ilişkin düzenleme bulunmaktadır. Ancak İstanbul'da yasadışı yerlere doğalgaz bağlatılarak fırın açılmasına müsaade edilmektedir. Belediye görevlileri de bu durumu görmezden gelmektedir. Benim merkezi hükümetle, Cumhurbaşkanı ile herhangi bir sorunum yoktur" dedi.

"HAKARET SÖZKONUSU OLAMAZ"

"Kesinlikle Türk milletini aşağılama kastım olamaz" diyen Kolivar, "Toplum ve millet kavramları farklıdır. Ben T.C ibaresinin kaldırılmasına ilk tepki gösterenlerden biriyim. Türkiye Cumhuriyetini temsil eden Cumhurbaşkanına hakaret etmem sözkonusu olamaz. Ben de Kasımpaşa'da büyüdüm. Cumhurbaşkanı ve ailesini tanırım. Canlı yayında aslında Tübitak'ın raporlarında kabul ettiği hususları anlatmak istemiştim. Raporlarda makarna ve ekmeğin çocuk gelişimin etkilediğinden söz edilmektedir. Aslında bunu anlatmak istemiştim. Süre kısıtlı olduğu için yeterince ifade edemedim" diye konuştu. Twitter'daki paylaşımlarda geçen "Hırsızlar" ifadesi sorulan Kolivar, "O paylaşım benimdir. Belirttiğim gibi belediyelerde ruhsatsız faaliyette bulunan fırınlara gözyuman memurlardır" diye cevap verdi.  

Şırnak'ta seçimlere müdahale için gönderilen PKK'lı terörist yakalandı Şırnak'ta seçimlere müdahale için gönderilen PKK'lı terörist yakalandı

"DEPREMDE İLK YIKILACAK BİNALAR ALTINDA EKMEK FIRINI OLAN BİNALARDIR"

Cihan Kolivar, "İmar Yasası'na göre konutların bulunduğu binaların altında ekmek fırını olmaması gerekir. Ancak  belediyeye, savcılıklara başvurduğum halde kimse bir işlem yapmamaktadır. Herkes kulağının üstüne yatmaktadır. Depremde ilk yıkılacak binalar altında ekmek fırını olan binalardır. Derdim ruhsatsız fırın açılmasına ilişkindir. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatime karar verilmesini talep ederim" dedi.

Mahkeme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatının suçtan zarar görme ihtimali nedeniyle davaya katılma talepli dilekçesinin kabülüne karar verdi. Duruşma, sanık avukatının yazılı savunmasını bildirmesi için ertelendi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, 7 Kasım günü katıldığı bir televizyon programında ekmeğe zam yapılmasıyla ilgili konuşmuştu. Bu konuşma sonrasında "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçundan hakkında resen soruşturma başlatılan Kolivar, gözaltına alınarak "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 9 Kasım'da tutuklanmıştı. Kolivar avukatlarının tutukluluğa karşı yaptığı itiraz sonrasında 17 Kasım'da tahliye edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "müşteki", Cihan Kolivar ise "şüpheli" sıfatıyla yer aldı.

Soruşturma kapsamında İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından açık kaynak araştırması yapıldığı ve @Cihankolivar2 kullanıcı isimli twitter hesabı üzerinden yapılan 4 farklı tweet iddianamede yer aldı. 23 Eylül 2022 ve 4 Nisan 2022'de atılan tweetlerin cumhurbaşkanının şeref ve saygınlığına saldırı mahiyetinde olduğu değerlendirildi. Söz konusu paylaşımın sosyal medya üzerinden yapılması nedeniyle aleniyet unsurunun bulunduğunu belirten savcılık, birden fazla paylaşım olması nedeniyle zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasının kabulü gerektiğini kaydetti. İddianamede, Cihan Kolivar hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret", “Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılamak" ve "Türk milletini alenen aşağılama" suçlarından toplamda 2 yıl 6 aydan 9 yıl 1 aya kadar hapis cezası talep edildi.