Her gün 30 dakikalık egzersiz yapmanın hipertansiyon riskini 5’te bir oranında azalttığına dikkati çeken Prof. Dr. Bilal Boztosun, "Düzenli fiziksel aktivitenin sağlığa faydalarını destekleyen çok sayıda  kanıt mevcut ve kalp hastalığı, inme, bunama, depresyon, tip 2 diyabet ve birçok kanser türüne yakalanma riskinizi ciddi oranda düşürdüğünü biliyoruz. Ayrıca fiziksel egzersiz herhangi bir nedenle erken ölüm riskinizi azaltır ve uyku, kilo kontrolü, kemik sağlığı, dengenin sağlanması gibi bir çok faydası mevcuttur” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, 10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Boztosun, fiziksel aktivite eksikliğinin tüm ölümlerin yüzde 40'ını oluşturan kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabet gibi kronik yaşam tarzı hastalıkları için en büyük risk faktörleri arasında yer aldığını açıkladı. Prof. Dr. Boztosun, “Her gün 30 dakikalık egzersize katılmak, hipertansiyon riskinizi neredeyse beşte bir oranında azaltırken, haftada dört saatlik fiziksel aktivite, sağlıklı bir tansiyon ile ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalmayı engelleyebilir" diye konuştu.

Enerji ve ruh halini yükseltmenin en iyi yollarından birisinin fiziksel aktivite olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Kardiyo veya kuvvet antrenmanına başlayacaksanız, 5 ila 10 dakikalık bir ısınma ile başlayın ve kas kramplarını çözmek, hareket aralığını ve dengeyi iyileştirmek için seansı biraz esneme ile bitirin” ifadesini kullandı.

645b4ac950acca26041118f7

Uzmanından Baklava Uyarısı Uzmanından Baklava Uyarısı

AEROBİK AKTİVİTENİN EN UYGUNU YÜRÜYÜŞ

Prof. Dr. Boztosun, kalp sağlığı için şu 4 aktiviteyi öneri:

Aerobik aktivitenin en uygunu  ve maliyetsizi yürümektir. Çalışmalar, haftada 5 kez en az yarım saat tempolu yürüyüşün, daha yoğun egzersizle kıyaslandığında hemen hemen aynı derece faydalı  olduğunu göstermiştir. Tempolu yürüyüş yapan kişilerin kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kolon kanseri, kemik erimesi ve belki de diğer hastalıklara yakalanma riski daha düşüktür. Düzenli yürüyüş yapanlarda zihinsel sağlık sorunları bile daha az görülür. Araştırılmamış olmasına rağmen, birçok düzenli yürüyüş yapan kişi de bu egzersizin kendilerini daha enerjik yaptığına inanıyor.

60 YAŞ ÜSTÜ İÇİN KUVVET ANTRENMANI FAYDALIDIR

Ağırlık kaldırma gibi direnç egzersizleri, kas kütlesi oluşturduğu için özellikle 60 yaş ve üzerindeki kişiler için faydalıdır. Ağırlık kaldırmanın mutlaka ağır ağırlıklar içermesi gerekmez. Hafif el ağırlıklarını kaldırmak, spor salonunda kuvvet antrenmanı makineleri kullanmak da  yeterli direnci sağlayabilir. Bacakların, gövdenin, kolların ve omuzların tüm ana kas gruplarını çalıştırdığınızdan emin olmak gerek.

RİTMİK, TEKRARLAYAN AKTİVİTELER RAHATLATIR

Yürüme, koşma, yüzme veya bisiklete binme gibi ritmik egzersizler sakinleştirici ve rahatlatıcı olabilir.

DIŞARI ÇIKMAK, DOĞAYLA İLETİŞİM KURMAK RUHU ONARIR

Bahçeyle uğraşmak, yürüyüş yapmak veya sahilde yürüyüş yapmak için dışarıda olmaktan hoşlanan herkes, dışarı çıkmanın bedeni ve ruhu onarmaya yardımcı olabileceğini bilir. Doğa ile iletişim kurmak aslında yorgunlukla mücadele edebilmek için en iyi yöntemlerden biridir.