Aile ve Sosyal Hizmetler BakanlığıÇocuk Hizmetleri Genel Müdürü Ayşegül Yıldırım Kara, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından geçen 1 yılda yapılan çalışmaları anlattı. Kara, depremler sonrası hızlı bir şekilde hizmet verdikleri alanlara yönelik kriz masası oluşturduklarını belirterek, "Depremin ilk dakikalarında bu kriz ekibi, hizmet verdiğimiz tüm alanlarda hızlıca koordinasyonu sağlamak üzere illerle irtibata geçti. Biz de Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak ilk önce deprem bölgesinde kuruluşlarımızda yatılı olarak kalan çocuklarımıza ulaştık. Ve yaklaşık 900 çocuğumuzu 48 saat içinde burunları dahi kanamadan Türkiye'nin farklı bölgelerindeki çocuk kuruluşlarımıza naklettik" dedi.

Bakanlıktan otel rezervasyonuna 'milliyet farkı' ücretine inceleme Bakanlıktan otel rezervasyonuna 'milliyet farkı' ücretine inceleme

'6 ÇOCUĞUMUZ KORUYUCU AİLE YANINDA'

Kara, depremde yakınlarını kaybetmiş, ailelerine ulaşılamayan ya da kimliksiz olarak nitelendirilen çocuklarla ilgili olarak da diğer bakanlıklarla ve kuruluşlarla birlikte hızlı bir çalışma grubu oluşturduklarını söyleyerek, "Bu çalışma grubu üzerinden de bu çocuklarla ilgili kimliklendirme çalışmalarını yapmak üzere çalışmaya başladık. Bu bağlamda bakanlığımızla irtibatlandırılan 1912 çocuğumuz oldu. Bu 1912 çocuktan 1874'ünü ailelerine kimliklendirme çalışmaları yaptıktan sonra geri gönderdik. Bu manada asla 3'üncü kişilere çocuk teslimi gerçekleştirmedik.

Muhakkak bilimsel kanıtlarla hareket edip, bilimsel eşleşmelerle bu çocukları aileleriyle birleştirdik. Bu 1912 çocuktan 16 çocuğumuz ne yazık ki hastane sürecinde vefat ettiler. 6 çocuğumuz koruyucu aile yanında ya da evlatlık olarak aile odaklı hizmetlerimizden faydalandırıldılar. 1 çocuğumuzun da yine hastanede hala tedavisi devam ediyor. 15 çocuğumuz ise bakanlığımız kuruluşlarında bakım ve koruma altında" dedi.

Editör: HABER MERKEZİ