Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, AB tarafından finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Dünya Bankası koordinasyonuyla yürütülen ‘Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi’ (SEECO) kapsamında 'Sosyal Satın Almayı Destekleme Çağrısı’na çıkıldı. Çağrı ile firmalar ürünlerini konteyner kentlerde ürettirecek, kalkınma ajansları ise bu ürünlere uygun atölyeler kuracak. SEECO Projesinde, ‘Sosyal Girişimcilik Merkezleri’ kurulacak. Bu merkezler Çukurova Kalkınma Ajansı, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Dicle Kalkınma Ajansı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın görev bölgesinde bulunan 11 ili kapsıyor. Bu merkezlerde, iş fikri olan kadınlar ve gençler iş fikirlerini olgunlaştıracak eğitimler alacak, mentörlük destekleri verilecek ve en sonunda da iş fikrini hayata geçirmek üzere hibe desteklerinden yararlanacak. Kadınlar burada hem meslek öğrenecek hem de gelir elde edecek. 

57 GEÇİM KAYNAĞI TESİSİ KURULACAK

Proje kapsamında Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Mersin, Gaziantep, Adıyaman, Kilis ve Mardin’de 57 geçim kaynağı tesisi kurulacak. Kalkınma ajansları ve yerel yönetimlerin iş birliği ile konteynerlerden dönüştürülecek tesislerde öncelikli olarak kadınlar ve gençlerin girişimcilik ekosistemine adım atmaları sağlanacak. Girişimcilere eğitim ve danışmanlık destekleri verilecek. İş fikrini hayata geçirene işletme kurması için makine ve ekipman alımını da kapsayan 300 bin liraya kadar hibeler verilecek.

Hibe ve Kredilerin Artırılması, 'Yerinde Dönüşüm'e İlgiyi Artırdı Hibe ve Kredilerin Artırılması, 'Yerinde Dönüşüm'e İlgiyi Artırdı

DEPREMZEDE GİRİŞİMCİLERE ALIM GARANTİSİ

Çağrı kapsamında Türkiye’de tekstil, imalat, gıda, sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren büyük firmalar ile ‘sosyal satın alma’ protokolleri imzalanacak. Bu kapsamda firmalar depremzede girişimcilere alım garantisi verecek. Depremzede kadınlar ve gençler, büyük firmaların talep ettikleri standartlardaki ürünleri üretecek. Büyük firmalar ayrıca, ürünlerin daha geniş pazarlara ulaşmasına da yardımcı olacak. Başvurular 24 Nisan’da sona erecek.

'SATIN ALMAK İÇİN HAZIRIZ'

Hatay’da depremlerden nedeniyle büyük hasar gören sanayi sitelerinde incelemelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu çağrı ile konteyner kentlerde, çadır kentlerde yaşayan kadınların ürettikleri ürünlere alım garantisi verdiklerini belirterek, “Depremzede kardeşlerimizin buralarda ürettikleri bütün ürünlere alım garantisi veriyoruz. Bu sayede depremzede vatandaşlarımız hem bir meşguliyet kazanacaklar hem de ekonomilerine katkı sağlamış olacaklar. Biz bu planı da devreye aldık. Konteyner kentlerde, çadır kentlerde yaptıkları hem üretimlerine destek veririz hem de ürünlerini satın alırız. Kalkınma ajansımız gezerek bu hususları anlatıyorlar. Kalkınma ajanslarımız üzerinden biz burada kendilerine gerekli desteği veririz. Konteyner kentlerde, çadır kentlerde yaptıkları hem üretimlerine destek veririz hem de ürünlerini satın alırız. Bunu şu anda gerçekleştiriyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim