Taş evleri, susamdan yapılan tahini, narı ve üzümü ile ünlü Irak sınırındaki Çukurca ilçesinde, çeltik de üretiliyor.

Hakkari merkeze yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bulunan yaklaşık 14 bin nüfuslu Çukurca'daki çeltik üretimi ise geleneksel yöntemlerle yapılıyor.

6457429a470a9b2e6caee460

Arazi şartları nedeniyle tarım makinelerinin giremediği tarlalarda dayanışmanın en güzel örneğini sergileyen çiftçiler, imece usulü çalışıyor.

Hasta Taşıyan Ambulans Kaza Yaptı: 4 Yaralı Hasta Taşıyan Ambulans Kaza Yaptı: 4 Yaralı

Engebeli araziler ve yüksek dağlarla çevrili Çukurca'da geleneksel yöntemlerle çeltik ekimi yapan çiftçiler, günün ilk ışıklarıyla tarlalara girip, toprağı birlikte sürerek, küreklerle çeltik havuzları oluşturuyor.

İlkbahar aylarında suyla doldurulan çeltik havuzlarına tohumları toprakla buluşturan çiftçiler hem ekim hem hasat döneminde birlikte dayanışma içinde çalışıyor.

6457429a470a9b15d4b6512a

'BİR, İKİ KİŞİNİN YAPACAĞI İŞ DEĞİL' 

​İlçenin Yeşil Çeşme Mahallesi'nde bulunan evinin önündeki çeltik tarlasını akraba ve komşularının yardımıyla eken Zeydan Akdemir, Çukurca pirincinin doğal ve sağlıklı olduğunu söyledi.

Akdemir, "Bizler bahar aylarının gelmesiyle ilçe sakinleri olarak bir araya geliyoruz. Çeltiği imece usulü ile yapıyoruz.

Çünkü bir iki kişinin yapacağı iş değil. Küçük küçük havuzlar yapmamızın sebebi havuzlardaki suların ısınmasıyla pirinçlerin tadı daha güzel oluyor. Bu aylarda ilçe sakinleri ile bir araya gelip imece usulü ile çeltik yapıyoruz" dedi.