Çalıştay, partililerle birlikte, kadın hakları savunucuları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla CHP Genel Merkezi’nde düzenlendi.

Etkinlikte konuşan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, kadınların toplumsal yaşamda karşılaştıkları çok boyutlu eşitsizlikleri vurguladı. Böke, kadınların yaşadığı zorlukları, sadece toplumsal kutuplaşmanın değil, uzun yıllar süren erkek egemen düzenin ve bu düzene katkı sağlayan iktidarların bir sonucu olarak değerlendirdi. “Kadın olduğumuz için, bunca kutuplaşmanın içinde birbirimizi duymaya ve duyurmaya dair kararlı olduğumuz için, bizler siyasetin hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunu düşündüğümüz için; ama en önemlisi bu derece ağır baskı ortamında sadece yaşamaya çalışıyor olduğumuz için her şey çok zor. Yani biz, biz olduğumuz için bir dizi zorlukla karşı karşıyayız. Ama bu zorluklar bir tesadüfün sonucu değil, bir kader de değil. Yüzyıllarca süren erkek egemen düzenin devamını sağlamakta ısrar eden iktidarların katkısıyla bu düzen varlığını sürdürüyor. Ancak bizler el birliğiyle bunu değiştirebiliriz. Eğer düzeni değiştirirsek, içinde bulunduğumuz bu ağır koşulları da değiştirmemiz mümkün olur. Bu, umutsuzluğun değil, umudun kaynağı olmalıdır” dedi.

İstanbul Sözleşmesi'ne Geri Dönüş Vaadi

Çalıştayda bir diğer önemli konuşmayı ise CHP Kadın Kolları Başkanı Asu Kaya yaptı. Kaya, CHP’nin iktidara geldiğinde ilk yapacakları işlerden birinin İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönmek olacağını belirtti. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için kadınların adalete tam erişiminin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Kaya, pozitif ayrımcılığın eşitlik ilkesine aykırı olmayacağını vurgulayarak, Anayasa’nın 10. maddesini hayata geçirmek için kararlı olduklarını ifade etti. Kaya, CHP olarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923’te Konya'da yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak, “Büyük Türk kadını, çalışmalarımıza ortak kılmak yolunda emin ve doğru bir adım atmalıyız” diyen Atatürk’ün izinden gitme kararlılıklarını yineledi.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yeni Adımlar

Vali Bilgihan: Burdur'un Huzuru, Türkiye'nin Huzuru Vali Bilgihan: Burdur'un Huzuru, Türkiye'nin Huzuru

Bu yılki çalıştayda kadına yönelik şiddetle mücadelede izlenecek yol haritası da ele alındı. Kadınların eşitlik hakkının önündeki engellerin kaldırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına CHP’nin vizyonu, kadınların sadece yaşamın her alanında daha fazla temsil edilmesi değil, aynı zamanda devletin ve tüm toplumun bu konuda daha duyarlı ve çözüm odaklı olması gerektiği yönünde şekillendi. Katılımcılar, İstanbul Sözleşmesi'ne dönülmesinin yanı sıra, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için daha kapsamlı, etkin ve ulaşılabilir politikaların oluşturulması gerektiğini belirtti.

Eşitlik için Kararlı Adımlar

Kadın Kolları Genel Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen çalıştay, eşitlik ve kadın hakları konusunda daha fazla adım atılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kadın hakları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlik, katılımcılara kadına yönelik şiddetle mücadelede ve toplumsal eşitlik konusunda daha kararlı bir duruş sergileme çağrısı yaptı. Çalıştayın sonunda, kadınların her alanda eşit haklara sahip olmaları ve şiddetten korunmaları için yapılacak çalışmaların takipçisi olacaklarının altı çizildi.

Kaynak: DHA