Olayda azmettirici olduğu iddia edilen ağabeyi Alay Saydam (41) ise ilk duruşmada beraat etmiş, bu karar istinaf mahkemesi tarafından bozulmuştu. Yeniden yapılan yargılamada Alay Saydam da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

19 Şubat 2024’te Erzurum’un Palandöken ilçesinde meydana gelen olayda, açık cezaevinden firar eden Şafak Saydam, eşi Elif Saydam’la konuşma bahanesiyle kayınpederinin evine gitti. Aile fertlerine silah taşımadığını söyleyerek eve giren Şafak Saydam, iki çocuğuyla birlikte kendisini terk eden eşiyle tartıştıktan sonra, kimsenin olmadığı bir anda belindeki tabancayla eşine iki el ateş etti. Başından ve elinden yaralanan Elif Saydam, kaldırıldığı hastanede bir hafta sonra hayatını kaybetti. Şafak Saydam ise olay yerinden kaçarken bir takside yakalandı.
Yargı Süreci ve İlk Karar

Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk davada:
Şafak Saydam: “Eşe karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile “ateşli silahlar kanununa muhalefet”ten 2 yıl hapis ve para cezasına çarptırıldı.
Alay Saydam: Kardeşini azmettirdiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.
İtiraz ve İstinaf Kararı

Dosya istinafa taşındı. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, Alay Saydam'ın beraatine hükmeden yerel mahkeme kararını esastan bozdu. Gerekçede; tanık beyanları ve iki kardeşin olay günü birlikte hareket ettiğine dair bulgulara dikkat çekilerek, Alay Saydam’ın kardeşine silah temin edip onu azmettirdiği belirtildi. Mahkeme, Alay Saydam hakkında yakalama kararı da çıkardı.
Yeniden Yargılama
Bozma kararının ardından Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava yeniden görüldü:
Şafak Saydam: Suçun niteliği gereği indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Alay Saydam: Bu kez “eşe ve kadına karşı kasten öldürmeye azmettirme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.
Muhalefet Şerhi Düşüldü
Mahkeme başkanı, Alay Saydam’ın mahkumiyetine muhalefet şerhi koydu. Şerhinde, Alay Saydam’ın suçluluğunun sabit olmadığını, delillerin yetersiz kaldığını belirterek beraat etmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.
Karar İstinafa Açık
Verilen karar istinaf yolu açık olmak üzere alındı. Şafak ve Alay Saydam’a verilen ağırlaştırılmış müebbet cezaları bir üst mahkeme tarafından yeniden değerlendirilebilecek.




