Prof. Dr. Kozanoğlu, "Oturtma çatı sistemleri ne yazık ki yeterince kontrol edilmiyor. Çatı oturtulsa da, projede binaya bu çatının nasıl bağlanacağının detayları mutlaka belirtilmeli. Bu bağlantılar, yapı denetim firmaları tarafından kontrol edilmelidir" dedi.

Fırtına ve Hortumların Artan Etkisi

Küresel ısınma nedeniyle deniz suyu sıcaklıklarının arttığını belirten Kozanoğlu, bu durumun özellikle Akdeniz Bölgesi'nde hortum ve fırtına gibi hava olaylarının daha sık yaşanmasına neden olduğunu ifade etti. Bu doğa olaylarının, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde can kayıplarına yol açtığını vurgulayan Kozanoğlu, "Geçtiğimiz yıllarda Mersin'de bir çatı uçtu, 24 yaşında bir gencimiz hayatını kaybetti. Benzer olaylar, su depolarının uçması nedeniyle de yaşanabiliyor" dedi. Bu tür kazaların önlenebilmesi için, binaların proje aşamasında gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Su Depoları ve Klima Sistemlerine Dikkat

0xScope, 'Memecoin Deep Dive' Raporunu Yayınladı: Memecoin'lerin Kripto Piyasalarındaki Rolü Derinlemesine İncelendi 0xScope, 'Memecoin Deep Dive' Raporunu Yayınladı: Memecoin'lerin Kripto Piyasalarındaki Rolü Derinlemesine İncelendi

Binaların çatısına yerleştirilen su depoları ve klima sistemlerinin, fırtına ve rüzgarlar nedeniyle tehlike oluşturabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Kozanoğlu, "Bir tonluk su depoları, 20 dairelik bir binada 20 tonluk bir yük demek. Bu da projede doğru hesaplanmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Ayrıca, dış üniteleri yerinden çıkabilen klimalar da rüzgarla düşebilir. Yüksek binalarda rüzgarın etkisiyle, bu tür tehlikeler daha büyük hale gelebilir" diye konuştu. Bu tür risklerin önceden projelerde merkezi bir şekilde planlanması gerektiğini belirtti.

Yapı Denetimi ve Proje Aşamaları

Çatı kazalarının önlenmesi için yapı denetimlerinin de büyük önem taşıdığını vurgulayan Kozanoğlu, binaların inşaat aşamasında alınacak önlemlerin, olası kazaların önüne geçilmesinde kritik bir rol oynadığını söyledi. Çatıların, iklim koşullarına ve yapılacak inşaatın özelliklerine uygun şekilde projelendirilmesi ve bu projelerin denetlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, klima ve su deposu gibi ağır yapı elemanlarının, inşaat aşamasında doğru bir şekilde tasarlanması ve yerleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Hortum İçin Uyarı Sistemi Eksik

Prof. Dr. Kozanoğlu, hortum gibi ani hava olayları için Türkiye'de bir uyarı sisteminin bulunmadığını, bu durumun ciddi tehlikelere yol açabileceğini belirtti. "Fırtına uyarı sistemleri olsa da, hortumlar için herhangi bir uyarı sistemi yok. Hortumlar, denizden kara doğru ilerlerken çok kısa mesafede büyük hasara yol açabiliyor. Bu sebeple, yapıların bu tür olaylara karşı hazırlanmış olması gerekiyor" dedi.

Binalarda Periyodik Bakım ve Denetim Şart

Bina yöneticilerinin, binaların bakım ve denetiminden sorumlu olduklarını hatırlatan Prof. Dr. Kozanoğlu, çatılar ve elektrik tesisatları gibi unsurların düzenli olarak kontrol edilmesinin gerektiğini belirtti. Çatılarda biriken yapraklar ve güvercinlerin, yağmur inişlerini tıkayarak su taşkınlarına neden olabileceğini ve bunun da binanın iç kısmına zarar verebileceğini vurguladı. Ayrıca, elektrik tesisatlarının zamanla aşınarak yangın riski oluşturabileceğine dikkat çekti. "Bina bakımının, ehliyetli ve uzman kişiler tarafından yapılması gerekiyor. Çatıcılar ya da klimacılar, bu işi ancak gerekli eğitim ve yetki belgelerine sahip olarak yapmalı. Bu konuda halkımızın da bilinçlenmesi gerekiyor" dedi.

Eğitimli Uzmanlarla Güvenli Yapılar

Prof. Dr. Kozanoğlu, bu tür bakım ve onarımların, yalnızca yetkili kişiler tarafından yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Taksicilerin ehliyeti olduğu gibi, çatıcıların, klimacıların ve benzer uzmanların da gerekli yetki belgelerine sahip olmaları gerekir. Eğer halkımız bu konuda bilinçlenirse, güvenli yapılar inşa etmek mümkün olacaktır" şeklinde konuştu. Bu tür önlemlerle, çatı kazalarının ve hava olaylarının oluşturduğu risklerin en aza indirilebileceğini belirtti.

Kaynak: DHA