Ardından, Beşiktaş ilçe idaresinin ve İstanbul büyükşehir idaresinin 13 memuruna dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın iddianamesine göre şu kişiler hakkında dava açıldı:

Beşiktaş'ın belediye başkan yardımcıları: Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Ahmet Mithat Şermet, Yasemin Saral ve Ali Rıza Yılmaz

Gece kulübü için onay veren Beşiktaş ilçe idaresinin diğer memurları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) itfaiye çalışanları

Bu kişilere "görev suistimali" ile "taksirle öldürme ve yaralama" suçlaması yöneltildi. 

Gece kulübü başlangıçta sinema olarak tasarlanmış ve bu nedenle bir eğlence işletmesi için gerekli güvenlik standartlarını karşılamıyordu. Yine de işletme izni verilmişti. 

İdarelerin Taksirli Davranışı

İddianame, sanık memurların gözetim görevini ihlal ettiğini ve kulüp ziyaretçilerinin güvenliğini ağır şekilde tehlikeye attığını öne sürüyor. Örneğin, kulüpteki kaçış yollarının mevcut yangın güvenliği yönetmeliklerine uygun olmadığı iddia ediliyor. Ayrıca, duman dedektörleri ve yangın söndürücüler gibi yangın güvenliği önlemlerinin düzgün bir şekilde kurulmadığı belirtiliyor. 

Buna ek olarak, Beşiktaş ilçe idaresi güvenlik eksikliklerinden haberdar olmasına rağmen kulübün faaliyetini yasaklamadı. Aksine, yangın güvenliği yönetmeliklerini incelemeden kulübün yeniden inşası için yapı izni verdi. 

Kurbanlar İçin Ciddi Sonuçlar

Gazze'deki İnsani Kriz Giderek Derinleşiyor Gazze'deki İnsani Kriz Giderek Derinleşiyor

Yangın hızla gelişti ve tüm binaya yayıldı. Birçok kulüp ziyaretçisi zamanında kaçamadı ve duman zehirlenmesinden ya da düşen molozlardan dolayı hayatını kaybetti.  Toplamda 29 insan hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. 

Bu trajedi, Türk kamuoyunda büyük bir üzüntüye yol açtı ve sorumlulukların kapsamlı bir şekilde ele alınması çağrılarına neden oldu. 13 memura karşı açılan dava, şimdi, kazanın ardındaki nedenleri aydınlatmaya ve idarelerin olası yanlış davranışlarını hukuken cezalandırmaya katkıda bulunmayı amaçlıyor. 

Kaynak: DHA