Doğa Koruma Müdürlüğü ekipleri tarafından papağanlara el konulurken, R.A.’ya 30 bin lira para cezası uygulandı.
Aksaray Doğa Koruma Müdürlüğü ekiplerine, sosyal medya üzerinden 2 Afrika gri papağanının satılmak üzere kentte bulunan bir otelde tutulduğu yönünde ihbar geldi. Yapılan incelemede, söz konusu kuşların Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CİTES) kapsamında alım ve satımının özel izne tabi olduğu belirlendi.
İhbar üzerine harekete geçen ekipler, tropikal bölgelerde yaşayan kuşları yasa dışı yollarla Aksaray’a getirdiği ve bunları bir otelde satmak için müşteri beklediği belirlenen R.A.’yı takibe aldı.
Doğa Koruma Müdürlüğü ekipleri, polis ekiplerinin de desteğiyle belirlenen otele operasyon düzenledi. Gerçekleştirilen baskında 2 Afrika gri papağanı ele geçirildi. Kuşların yasa dışı şekilde satışa sunulduğunun tespit edilmesi üzerine ekipler tarafından muhafaza altına alındı.
Operasyonun ardından el konulan 2 Afrika gri papağanı, gerekli işlemlerin yapılması amacıyla Konya Karatay Hayvanat Bahçesi’ne gönderildi. Papağanların bundan sonraki süreçte burada koruma altında tutulacağı belirtildi.
Öte yandan R.A. hakkında da yasal işlem başlatıldı. Yapılan değerlendirme sonucunda R.A.’ya 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na muhalefet suçundan 30 bin lira idari para cezası uygulandı.
Aksaray Doğa Koruma Müdürlüğü ekiplerinin, yaban hayvanlarının yasa dışı ticaretinin önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında sosyal medya üzerinden yapılan ihbarları da değerlendirdiği belirtildi. Olayla ilgili gerekli işlemlerin sürdüğü öğrenildi.





